17:35 / 08.12.2020.

Autor: HRT

Preporuke za nove zrakoplove u nedjelju

Borbeni zrakoplov Rafale (foto: Pixabay)

Borbeni zrakoplov Rafale (foto: Pixabay)

Foto: - / -

SAD nudi nove F-16, Izrael rabljene F-16, Francuska korištene avione Rafale te Šveđani svoje Gripene.
Vladino Međuresorno povjerenstvo za nabavu borbenih aviona trebalo bi u nedjelju državnom vrhu preporučiti najbolje ponude za kupnju novih aviona za Ratno zrakoplovstvo.

➡️ Ivanjek: Ako uzmemo Rafale, ima prostora za suradnju s SAD-om
➡️ VIDEO: Simulacija vožnje borbenim F-16
➡️ I Šveđani predali ponudu za borbene avione, slijedi evaluacija 

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da su članovi Povjerenstva nastojali uspostaviti što više kontakata sa zemljama koje su dale ponudu na naš poziv, a razdoblje evaluacije završit će studijom izvedivosti koja će biti podloga za političku odluku.

- Nakon 12. prosinca Vlada će u suradnji sa saborskim Odborom za obranu, Vijećem za obranu početi s donošenjem konačne odluke koja će biti, vjerujem, početkom 2021. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora. S obzirom na to da je riječ o složenom pravnom procesu, on bi mogao trajati 6 do 8 mjeseci. Vjerujem da će ugovor biti potpisan do konca 2021. godine, kazao je Banožić.

Podsjetimo, svoje ponude podnijeli su SAD koji nudi nove F-16, Izrael koji nudi rabljene F-16, Francuska s korištenim avionima Rafale te Šveđani svoje Gripene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!