Preporuke za uštedu - grijanje do 21, hlađenje od 25 stupnjeva

28.07.2022.

Zadnja izmjena 15:09

Autor: HRT/M.B.

Sjednica Vlade

Sjednica Vlade

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Na sjednici Vlade predstavljene su smjernice i preporuke za uštedu plina, i to prema planu koji je nedavno donijela Europska komisija. Predviđa se ušteda plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog mogućeg prekida opskrbe iz Rusije. Smjernice Vlade za kućanstva, javne institucije i industriju na dobrovoljnoj su osnovi, a uz ostalo preporučuje se temperatura za grijanje i hlađenje prostorija. Dokument je pripremilo Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Institutom Hrvoje Požar.


Premijer Andrej Plenković kazao je kako smatra važnim da naši građani na vrijeme budu senzibilizirani na ovu temu i da se "znamo ponašati sukladno okvirima koje je ova energetska kriza, izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu, prouzročila svima nama".

Ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio je da je na sastanku ministara energetike u utorak u Bruxellesu postignut dogovor da sve države članice od 1. kolovoza do kraja ožujka 2023. naprave uštede u potrošnji plina od 15%.

- Poslana je poruka europskog zajedništva i snažna poruka da plin, koji Rusija često koristi kao oružje prema Europi, neće imati efekta, naglasio je Filipović.

Rekao je da je 40% energije troši u zgradama, pa su i smjernice usmjerene na učinkovitu potrošnju u grijanju, hlađenju, rasvjeti, korištenju kućanskih uređaja te prometu. 

Smjernice za grijanje, hlađenje, rasvjetu kućanske uređaje...

- Ako se temperatura smanji za 1 stupanj, godišnje se može uštediti 5% energije za grijanje. Treba težiti tome da maksimalna temperatura grijanja bude 21 stupanj. Za hlađenje se sugerira da ne treba biti niža od 25 stupnjeva, rekao je.

Za rasvjetu se sugerira više korištenje led-žarulja i racionalno ponašanje te racionalno korištenje rasvjete u prostorijama. Za kućanske uređaje se preporučuje njihovo korištenje u razdoblju niže tarife, isključiti sve uređaje iz napajanja kada se ne upotrebljavaju. Prepuruča se što više koristiti javni prijevoz, hodati kada je to moguće. Savjetuje se i energetska obnova zgrada i kuća.

Smjernice su pripremili Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te stručnjaci Instituta "Hrvoje Požar".

Filipović se nada da će i privatni i javni sektor poštovati te smjernice.

- Zajedno s cijelom Europom trebamo ići u smjeru kako ostvariti uštede u nadolazećem razdoblju i kako učiniti sve da sudjelujemo i da pomognemo cijeloj Europi u diverzifikaciji opskrbnih pravaca kada govorimo o energentima, naveo je.

Europski plan za smanjenje potrošnje plina predviđa da na dobrovoljnoj osnovi svi potrošači, kućanstva, javna uprava, vlasnici javnih zgrada, proizvođači energije i industrija poduzmu mjere za smanjenje potrošnje kako bi se osigurala opskrba u uvjetima u kojima Rusija neće garantirati dostatnu isporuku plina za europsko tržište.

Kao odgovor na poteškoće i poremećaje na globalnom energetskom tržištu uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu, Europska komisija je predstavila i REPowerEU plan koji također naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom.

Hrvatska je sigurna što se tiče plina i radimo sve kako bi sigurnost opskrbe plinom bila neupitna

ministar gospodarstva Davor Filipović

Nakon sjednice Vlade ministar Filipović je novinarima naglasio da su smjernice za uštedu energije napravljene u suradnji sa stručnjacima i pozvao sve da ih se pridržavaju "jer se malim promjenama u ponašanju mogu postići uštede koje će u konačnici rezultirati i smanjenom emisijom".

Zapunjenost skladišta plina na 51 posto, do listopada 90 posto

- Danas smo na 51% zapunjenosti skladišta Okoli. Vlada je nedavno naložila HEP-u da se skladište zapuni, za to je osigurano 400 mil. eura i skladište će do 1. listopada biti zapunjeno 90%. Plin je osiguran i skladište se puni maksimalno, Hrvatska je sigurna što se tiče plina i radimo sve kako bi sigurnost opskrbe plinom bila neupitna, rekao je ministar Filipović.

Upute za industriju i poduzetnike

Za upute poduzetnicima i industriji rekao je da se preporuke prvenstveno odnose na korištenje obnovljivih izvora energije, fotonaponskih ćelija i suradnju s državnim tijelima te praćenje poticaja koji će se dogoditi vrlo brzo, kako bi industrija i poduzetnici što više iskoristili europski novac i oslonili se na vlastitu proizvodnju energije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!