MORH od hrvatskih proizvođača nabavlja vojnu opremu vrijednu 284 mil. kn

09.03.2021.

10:20

Autor: P.F./HRT

Ministar Mario Banožić o nabavi vojne opreme

Ministar Mario Banožić o nabavi vojne opreme

Foto: HTV / HRT

Ministar obrane Mario Banožić održao je prezentaciju Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2021. i uručio ugovore o nabavi vojne opreme predstavnicima hrvatske obrambene industrije. Rekao je kako takvi ugovori značajno pridonose hrvatskoj obrambenoj industriji, ali i razvoju i funkcioniranju Hrvatske vojske.

- Ugovori su vrijedni 284 milijuna kuna. Osim svoje financijske vrijednosti važno je istaknsti kako Hrvatska vojska korištenjem proizvoda hrvatske obrambene industrije pruža našoj industriji izvrsne reference kako bi mogli nastupiti na natječajima koji se odnose na druge zemlje. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nisu samo potrošači nego vrlo aktivno pridonose razvoju hrvatskih tvrtki te plasmanu proizvoda hrvatske industrije na svjetska tržišta, rekao je Banožić.

Dodao je kako će po prvi puta biti korištena sredstva koja će biti na raspolaganju od travnja u novom proračunu EU-a.

- Riječ je o Europskom obrambenom fondu koji će imati tri komponente. Nas zanima prva dostupna istraživanje i razvoj te ćemo u suradnji s HV-om, znanstvenim institucijama, MORH-om i drugim resorima i fakultetima raditi na razvoju i vaših proizvoda i povlačenju sredstava koji će vam sutra koristiti u proizvodnji i plasmanu proizvoda, rekao je Banožić predstavnicima tvrtki koje će dobiti ugovore.

Ovogodišnji plan nabave bit će u drugačijem formatu nego prijašnjih godina.

- Pandemija koronavirusa učinila je poteškoće u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. No iskoristili smo vrijeme da revidiramo planove, a imamo obvezu ulaganja u HV od 2% BDP-a. Međutim 2020. godina je od planiranih sredstava da revidiramo proračun za više od 500 milijuna kuna. Neke projekte pomaknuli smo za određeno razdoblje. Moram spomenuti i potres koji smo imali i pohvaliti vojnike koji su pomagali u procesu sanacije i stabilizacije područja Sisačko-moslavačke županije i drugih područja koji su bili pogođeni. HV i dalje pomaže u tome, rekao je Banožić.

Dodao je kako je 2021. godina konsolidacije. Obrambeni proračun je 4,8 milijardi kuna, a plan nabave ima 865 predmeta nabave u vrijednosti 1,2 milijarde kuna, a ako dodamo i višegodišnje ugovore onda je to 1,8 milijardi kuna.

- To su velika sredstva te stoga želimo zbog odgovornosti i transparentnosti prezentirati na koje stavke i koliko trošimo. Mnogi promatraju ulaganje u Hrvatsku vojsku kao trošak. Ja se s time ne slažem nego kažem da je to ulaganje u sigurnost i budućnost naših građana. Osim same spremnosti hrvatskih vojnikinja i vojnika sudjelujemo u mirovnim misijama, ali i dajemo potporu civilnim institucijama. Kada trebate iskazati određenu spremnost nitko vas ne pita imate li ili nemate, nego možete li ili ne možete, rekao je Banožić.

Svjedoci smo i Domovinskog rata, koliko smo platili našu slobodu u trenucima kad smo imali puno manje opreme, sredstava i znanja i ono što smo krvavo zaradili moramo spremno čuvati i podizati borbenu spremnost, dodao je.

Rekao je kako se ovogodišnjim proračunom i javnom nabavom želi jačati hrvatsku vojsku, a cilj je zadržati razinu opremanja koja će omogućiti redovito funkcioniranje sustava i provedbu Ustavom definiranih misija i zadaća Hrvatske vojske.

- U planu nabave za 2021. godinu nemamo niti jedan klasificirani postupak javne nabave. Sam proces nabave obuhvaća veliki broj dionika. Time se sprječava sukob interesa i utjecaja bilo koje vrste, naglasio je Banožić.

Istaknuo je neke od nabava, primjerice nabavu puškostrojnice, 685 kalibra 5,56 mm x 45 mm i 11 kalibra 7,62 x 51 mm. Također nabavu puški, snajperskih puški kao i pištolja, nabavu 3000 mina, barutna punjenja za pancer haubicu, metaka, nabavu Duos stanica, kao i Duo simulatora. Modificirat će se i vozilo Patria, a nabavit će se zrakoplov Zlin za obuku. Od opskrbnih sredstava spomenuo je nabavu borbenih i svečanih odora, obuće. Što se tiče vojne infrastrukture govorio je o završetku opremanja zrakoplovne baze Pleso, kao i adaptaciji i gradnji hangara u Lučkom, održavanju građevina i drugo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!