18:34 / 03.07.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/Vlatka Kusanić/P.F./HRT

"Puma 19" pokazala uvježbanost hrvatske kopnene vojske

-

-

Foto: - / -

Bio je to glavni obučni događaj Hrvatske kopnene vojske u ovoj godini, na kojem je sudjelovalo više od tisuću vojnika. Hrvatska vojska morala je obraniti svoj teritorij.
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održana je vježba "Puma 19". Glavni je to obučni događaj Hrvatske kopnene vojske u ovoj godini, na kojem je sudjelovalo više od tisuću vojnika.

Scenarij je bio da Hrvatska vojska mora obraniti svoj teritorij. Uz 2. mehaniziranu bojnu, Pume, pomagala im je i tenkovska satnija, topničko-raketna pukovnija i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Zaustavljaju neprijateljski napad te im uništavaju postrojbe.

No, to nije kraj ovoga zadatka - proveli su protunapad, kako bi povratili ono područje koje je bilo ugroženo i ostvarili ciljeve koji su bili zacrtani.

Vježba je pokazala uvježbanost i integriranost unutar postrojbi kopnene vojske.

Hrvatska je vojska na visokom stupnju opremljenosti. U tijeku je nabava dodatne opreme za patrije, dugonajavljivane daljinski upravljane oružne stanice od 30 milimetara. No, i u ovoj vježbi ključnim se pokazao čovjek - motiviran vojnik. 

Da bi se provela ovako složena taktička vježba s bojnim gađanjem, prethodili su mjeseci pripreme. Uz vojnike na terenu, još njih nekoliko stotina cijelo je vrijeme radilo u potpori i planiranju, ukupno njih više od tisuću. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!