Draženova vukovarska fotografija

17.11.2021.

12:42

Autor: Marina Gantar/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Draženova vukovarska fotografija

Draženova vukovarska fotografija

Foto: HRT / HTV

Vukovar je od neusporedivo brojnijeg agresora herojskom upornošću branilo tek oko dvije tisuće slabo naoružanih branitelja. Pakleno je bilo u naselju Sajmište. Nakon što su sredinom rujna probijeni bočni položaji, gradska je ulica postala crtom razdvajanja na kojoj su se svakodnevno vodile borbe. Jedan od onih koji su u njima sudjelovali je Dražen Čović, vukovarski branitelj.

Galerija
Priča o Draženu Čoviću, Foto: Dnevnik/HRT
Dražen Čović, vukovarski branitelj, Foto: Marina Gantar/HRT

Ratna fotografija sa Sajmišta snimljena je blizu današnjeg parka, na mjestu gdje je nekad bio minimarket u čijoj su se okolici vodile teške borbe. Dražen je tada imao 23 godine.

- Oko njega smo se cijelo vrijeme borili, oni su ga šest puta uzimali, mi smo ga uspjeli pet puta vratiti, sjeća se Dražen.

Potkraj listopada branitelji su bili u neprijateljskom okruženju. U pomoć im je stigla vojna policija.

- Tada nas je napala niška padobranska brigada i s njom smo se između ovih kuća, garaža, pušnica i svinjaca dva dana krvili da ih izbacimo van, govori.

Pri izvlačenju ranjenog suborca Dražen je pogođen krhotinom granate.

- Za vukovarske prilike to nije teško, budući da je kolega koji je bio sa mnom studirao veterinu pa je nešto znao malo i anatomiju te je odmah i zamotao, priča Dražen.

Nakon što je slomljena obrana grada, dio branitelja odlučio se na proboj.

- U tom proboju smo naletjeli šest puta na njihove položaje, na njihove stražare, upali smo u minsko polje, potegli minu, sjeća se.

Nakon rata Dražen je završio Ekonomski fakultet i poslijediplomski studij te se zaposlio. I 30 godina poslije brižno čuva jedinu vukovarsku ratnu fotografiju.

- Dio nas se uspio probiti, dio uspio kroz logore razmjenom izaći van, dio je poginuo, govori.

Svake se godine s tugom i ponosom branitelji sastaju na tužnu vukovarsku godišnjicu kako bi odali počast poginulim suborcima i žrtvi grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!