10:42 / 19.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Prihvaćeni zahtjevi inicijative "67 je previše" - u Vladi kažu novca ima

-

-

Foto: - / -

Premijer je iznenadio objavom da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu na 65 godina.
Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade iznenadio je objavom da će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina. Oporba se obrušila na vladajuće obzirom da su iz Vlade najavljivali kako bi te promjene državu koštale 45 milijardi kuna do 2040., a iz sindikalne inicijative poručuju kako inzistiraju na referendumu.

Ovako su o izračunu o 45 milijardi kuna koje bi urušile mirovinski sustav u svibnju govorili Pavić i Aladrović

- Smatramo da je mirovinska reforma jedna od važnih strukturnih reformi i njome je mirovinski sustav cjelovito unaprijeđen. Pozdravili su je i analitičari agencija za kreditni rejting. Mirovine su se povećale, ispravljene su nejednakosti, a vodili smo računa i da nijedna skupina osiguranika ne bude oštećena, kazao je Plenković te izvijestio kako će Vlada prihvatiti sve zahtjeve Inicijative '67 je previše'.- Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijtive '67 je previše' i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cjelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju. Očekujem prijedlog od ministra rada i mirovinskog sustava i drugih ministarstava da u što ranijem roku predložimo izmjene odgovarajućih zakona i potom ovu inicijativu predložimo Saboru na usvajanje, objavio je Plenković.

Zdravko Marić: Isplata mirovina je sigurna

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade izjavio je kako prihvaćanje zahtjeva inicijative "67 je previše" neće ugroziti javne financije te da je isplata mirovina sigurna. Osvrčući se na izjave bivšeg ministra Marka Pavića da će zahtjevi inicijative koštati 45 milijardi kuna do 2040. Marić je rekao da se u projekcijama mirovinske reforme računalo na održivost sustava idućih 40 ili 50 godina. U kratkoročnom razdoblju idućih dvije, tri godine, izmjene mirovinskih zakona nemaju utjecaja. Ujedno je najavio novi paket zakona, koji će osim mirovinskog dijela, sadržavati i radno zakonodavstvo te regulirati mogućnost rada i nakon 65. godine za građane koji to žele.- Mi smo akceptirali volju 700.000 građana. Shvatili smo da naše teze o održivosti, adekvatnosti i međugeneracijskoj jednakosti mogu ostati i u slučaju prihvaćanja ove referendumske inicijative tj. prihvaćanja članaka zakona kakve su sindikati formulirali, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Najavio je da će paralelno uputiti prijedlog izmjena unutar radnog zakonodavstva za koje smatra da će postići ciljeve koje su željeli - duži ostanak u svijetu rada i veće mirovine.

Iako je kao ravnatelj HZMO-a govorio drukčije, Aladrović smatra da bivši ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ne treba snositi odgovornost jer je upozoravao javnost da će sindikalni zahtjevi stajati mirovinski sustav 45 milijardi kuna. "Tih 45 milijardi kuna su statička procjena ako se mijenja samo Zakon o mirovinskom osiguranju. Ako radimo zahvate unutar radnog zakonodavstva, opet potičemo ostanak u svijetu rada, što potencijalno u budućnosti povećava prihode državnog proračuna pa očekujemo da će fiskalne projekcije puno bolje izgledati", ustvrdio je. Upitan kako će to objasniti Europskoj komisiji (EK), koja je i od SDP-ove Vlade tražila da se u mirovinu ide sa 67 godina, rekao je da će u sklopu razgovora s njima objasniti zašto su se za to odlučili i kako će kompenzirati promjene u zakonu. Stoga očekuju podršku EK-a.Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je kako Vladino prihvaćanje zahtjeva inicijative "67 je previše" znak zrelosti i odvažnosti Vlade, a ne politička slabost. "Svakome je poznato da što više ljudi radi i uplaćuje za mirovinsko i zdravstveno to je sustav stabilniji i sigurniji. Naravno da ako su građani u nekom postotku značajno protiv toga onda treba prihvatiti taj rizik", rekao je. Smatra, međutim, kako treba dopustiti da rade svima onima iznad 65 godina starosti koji to žele.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je kako nema razloga održavanje referenduma. Najavio je da će na poslijepodnevnoj sjednici saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav donijeti zaključak s određenim rokom da takve zakonske izmjene uputi u saborsku proceduru. Na primjedbu da su vladajući tvrdili kako ovakav mirovinski sustav neodrživ, kazao je kako je zbog porezne reforme 13 tisuća građana koji su trebali ići u mirovinu, zatražilo da ostanu u svijetu rada. To je pokazatelj da kod građana postoji zainteresiranost da i nakon 65. godine ostanu u svijetu rada. Kroz ove zakonske izmjene to će se omogućiti i tako će se nadoknaditi dio sredstava da bi mirovinski sustav bio održiv, dodao je.

- Mislim da je razumno što je Vlada prihvatila zahtjeve sindikata. Još prije tri mjeseca sam rekao, iako je HSLS dio vladajuće koalicije, da se ne može ići protiv volje građana. Bez obzira na to što je HSLS podržao mirovinsku reformu i što mislimo da bi ona dugoročno bila dobra, imamo volju građana i moramo je poštivati, poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Najavio je da će predložiti rješenje kroz tzv. skandinavski model - da se radi do 65 godina, ali svi koji žele raditi do 67. godine imaju zakonsko pravo na to, pa čak i nakon 67 godina života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!