Prijam u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske

27.05.2021.

20:03

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik HTV/HRT/Hina/D.S.

Prijam u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske

Prijam u povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U povodu obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 30. obljetnice ustrojavanja Zbora narodne garde, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović priredio je prijam. 

Novinar Petar Vlahov izvijestio je u Dnevniku HTV-a kako su se na prijemu okupili brojni veterani domovinskog rata, pripadnici MUP-a, oružanih snaga RH, kopnene vojske, mornarice, te oni koji su prije 30. godina bili postrojeni na stadionu NK Zagreb.


Tim povodom predsjednik Zoran Milanović dodijelio je brojna priznanja, odličja i medalje pripadnicima oružanih snaga RH za podvige u domovinskom ratu i doprinos u oslobodilačkim operacijama. Dodijeljeno je 366 spomenica svim pripadnicima hrvatskih obrambenih snaga koji su se prije 30 godina postrojili ispred tadašnjeg državnog vrha i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, javlja Vlahov.


- Niti ovo obilježavanje nije prošlo bez podjela u državnom vrhu. Već prema najavama nisu stigli premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković, a Vladu predstavljaju potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar obrane Mario Banožić.


Predsjednik Zoran Milanović na kraju svog obraćanja slikovito je objasnio da kada bi svi hrvatski branitelji koji su položili svoje živote danas se digli i pogledali kakvu Hrvatsku imamo možda ne bi bili toliko presretni, ali to je naša Hrvatska, gradimo je kako najbolje znamo, s greškama, ali bitno je da znamo da smo ovu Hrvatsku našu vojsku dobili u ognju i maču, poručio je Milanović.


- Sutra ćemo donijeti odluku o onome što ste možda najviše osjetili da vam je za vrijeme Domovinskog rata bilo potrebno, puno puta ste gledali u pilote, puno puta ste gledali u neprijateljskog vojnika koji je imao višenamjenski borbeni avion, lovca, borbeni avion koji nam je bio prijetnja i znali ste kolika je podrška onoga trena da ste samo imali pomoć iz zraka koliko bi još bili snažniji i prije riješili situaciju koju smo imali, rekao je ministar obrane Mario Banožić.


- Mi, a posebno vi, znamo i znate da je naš put bio ispravan, da je bio pravedan i da je to bila nit vodilja. Borba za svoju državu, za svoje povijesno pravo koje imaju svi narodi. Mnogi su ga ostvarili, većina ih je u zadnjim godinama i desetljećima ostvarila na miran i lijep način, nama nije bilo suđeno. Da nije bilo vas, ne bi bilo ništa od toga, naglasio je predsjednik RH Zoran Milanović


Na prijemu su bili i načelnik Glavnog stožera OS RH, admiral Robert Hranj, predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović i Anđelko Stričak, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Danijel Markić, predstojnica Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, dosadašnji ministri obrane, dosadašnji načelnici Glavnog stožera OS RH te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj.


Svečanost su uveličali i brojni pripadnici braniteljskih udruga i brigada iz Domovinskog rata te članovi obitelji poginulih i nestalih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!