"Prijatelji životinja" mole građane da ne upotrebljavaju pirotehniku

27.12.2022.

13:44

Autor: Hina/HRT/R.S.

Opasnost pirotehnike za ljude i životinje

Opasnost pirotehnike za ljude i životinje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

"Prijatelji životinja" podsjetili su da je korištenje pirotehnike dopušteno isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja i zamolili građane da ne koriste ni dopuštenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer je i ona opasna za ljude i životinje.

I dopuštena pirotehnika je opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama, poručuju "Prijatelji životinja" u priopćenju.


- Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će mrtvih životinja, raznesenih prstiju, kao u slučaju 9-godišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka. Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma, stoji u priopćenju.


Žrtve petardi su psi, mačke, ptice, ali i ostale životinje koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi. Prestrašeni nepodnošljivo jakim zvukovima eksplozija, u vrijeme blagdana mnogi psi i mačke bježe u panici daleko do svojih domova, pri čemu često završe pod kotačima vozila.


Prijatelji životinja stoga pozivaju građane da se suzdrže od korištenja pirotehničkih sredstava te da prijave one koji i dalje upotrebljavaju zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom može se spasiti dijete od teške ozljede i životinju od smrti.


Također smatraju da uporaba pirotehnike ne bi trebala biti dopuštena od 27. do 30. prosinca, već prodaju pirotehnike iz kategorija F2 i F3 treba dopustiti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a uporabu samo 31. prosinca i 1. siječnja.


"Prijatelji životinja" pohvaljuju Labin, Rovinj, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu, Oroslavje, Varaždin, Osijek, Poreč, Zabok i druge gradove i mjesta koji neće organizirati vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje neće prodavati pirotehniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!