Prijete li Varaždinu prijevremeni izbori?

25.11.2022.

Zadnja izmjena 22:14

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT

Varaždin

Varaždin

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL

Prijete li Varaždinu prijevremeni izbori? Otkako je prije godinu i pol došao na vlast, Neven Bosilj nema stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Za tjedan dana glasat će se o proračunu za iduću godinu, a Grad se planira zadužiti za 120 milijuna kuna kako bi se napokon sanirale tone baliranog otpada na ulazu u Varaždin. Takav rasplet podijelio je ionako razjedinjene političke aktere.  

Raskol unutar platforme "Budimo grad", donedavnog SDP-ovog partnera, dodatno je uzdrmao varaždinsku političku scenu.


- Imamo svoje glave i svoje pameti, oduvijek smo govorili da su u "Budimo gradu" samomisleći ljudi, i to je OK i funkcioniralo je do određene razine. Sad više ne i naprosto smo odlučili svaki na svoju stranu, rekla je Dubravka Novak iz platforme "Budimo grad".


- Nažalost, nekim članovima naše platforme je bitnija nekakva sitna foteljica u sveučilišnom savjetu ili prijateljski odnos s ranijim stranačkim kolegama, nego da se veli ono oko čega smo se okupili i ono za što ćemo se mi i dalje zalagati, rekao je Hrvoje Petrić iz platforme "Budimo grad".


Lani su za SDP-ov proračun ruke digli vijećnici HDZ-a, čime je Varaždin bio kuriozitet u hrvatskoj politici. Danas drugačija slika. U političkoj areni opet je HDZ-ov Alen Runac. Bivši kandidat za gradonačelnika aktivirao je svoj mandat i odmah krenuo oštro.


- Ne vidim da išta oni mogu odraditi... I nacionalni centar i ostale stvari koje oni jednostavno nisu niti sposobni, niti su napravili. Mislim da je dosta bilo takvih obećanja, poručio je Runac.


Proračun je na stolu, a koplja se najviše lome oko milijunskog zaduženja namijenjenog za sanaciju bala smeća koje gotovo 18 godina nagrđuju Varaždin. HDZ-ovi vijećnici još čekaju odluku gradskog odbora stranke. 


- Ja sam siguran da će proračun biti izglasan jer vjerujem da će te interesne grupe koje se skupljaju oko gradonačelnika sigurno podržati taj proračun, rekao je Runac.


- Prerano je govoriti hoćemo li podržati proračun, znam da vas to jako zanima, ali zaista to ovog trenutka ne mogu reći, rekla je Novak.


- Kaže da se ne može očitovati na moj prijedlog za sniženje prireza jer nije provedeno javno savjetovanje. Nije provedeno ni prošle godine. Mislim da gradonačelnik samo nije dovoljno hrabar reći "Ne želim održati svoje obećanje od prošle godine", rekao je Petrić.


Gradonačelnik Neven Bosilj (SDP) ponavlja da ne pristaje na političku trgovinu.


- Ja očekujem podršku ne političkih stranaka, nego osoba koje su odgovorne i koje će zaključiti da blokirati funkcioniranje grada sljedećih pet mjeseci nije pametno, poručio je.


Kome odgovaraju prijevremeni izbori u Varaždinu, pitamo.


- Prijevremeni izbori ne znam kome odgovaraju, možda čak zapravo najviše meni, zato što je raditi s ovakvim gradskim vijećem izuzetno teško, odgovara Bosilj.


SDP ima pet mandata. Računaju na još dvoje Čačićevih Reformista. Budući da je "Budimo grad" razjedinjen, čak i uz tri HDZ-ova glasa još su kratki za jednu ruku. Hoće li je osigurati ili će sveti Nikola svome gradu u čizmicu staviti poziv na izbore - saznat ćemo posljednjeg dana studenoga.

Varaždinski HDZ neće podržati gradski proračun za 2023. godinu

- HDZ Grada Varaždina neće podržati gradski proračun za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025. godinu, najavio je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan na konferenciji za medije u petak.

Riječ je o jednoglasnoj odluci koju je HDZ Varaždina donio na Gradskom odboru uoči konferencije za medije. HDZ-ov Gradski odbor donio je zaključak da HDZ-ovi gradski vijećnici neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. s projekcijama za 2024. i 2025., zato što aktualna vlast u Varaždinu u godinu dana nije zaslužila njihovo povjerenje i nije ih uvjerila da se ono što je predviđeno proračunom, pod njihovim vodstvom može i ostvariti.

- HDZ ima jasnu politiku i program, i gradit će svoju političku platformu na tome. HDZ je bio i ostat će konstruktivna oporba, to smo pokazali prošle godine prilikom izglasavanja gradskog proračuna koji smo podržali i tada sam rekao iz kojih razloga smo ga podržali, izjavio je Habijan.

Napominje kako su gradskoj vlasti Varaždina dali godinu dana da s većinom koju je trebala osigurati, pokaže što zna, no pokazali su da nisu dorasli voditi grad.

- Ako vladajući ne znaju i ne mogu se u ovih nekoliko mjeseci prebrojati i shvatiti imaju li većinu ili ne, onda imaju ozbiljan, ne samo politički problem već i matematički. To nije problem HDZ-a, poručio je Habijan.

Odbacio je tezu koje se provlači u medijima da HDZ ruši proračun ili da postoji 'raskol' u gradskoj i županijskoj organizaciji stranke.

- Glasno i jasno, nema nikakvog govora o bilo kakvom raskolu u gradskom ili županijskom HDZ-u ili bilo kakvom sukobu između gradske i županijske razine, i vrlo jasna poruka je da HDZ Varaždina neće podržati proračun za 2023. s projekcijama 2024./2025., ponovio je Habijan.

Uz članove gradskog HDZ-a, tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i predsjednik županijskog HDZ i varaždinski župan Anđelko Stričak, koji je također pojasnio kako odgovornost za donošenje ili ne donošenje proračuna nije na oporbi, nego na vladajućima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!