Prijevremeni izbori u Međimurju

26.11.2021.

19:51

Autor: Sara Badžek/Dnevnik/IMS/HRT

Glasanje, ilustracija

Glasanje, ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

U Međimurju će se u nedjelju održati prijevremeni izbori. Drugi put ove godine birat će župana. Među četiri kandidata ponovno je i Matija Posavec, zbog čije su ostavke, nakon korupcijske afere - i raspisani prijevremeni izbori.

Prije samo pola godine - s uvjerljivih 65% glasova ostao je međimurski župan. U rujnu odlazi s te pozicije pod istragom zbog sumnji u primanje mita, zloporabu položaja i trgovanje utjecajem. Na valu podrške građana - ponovno ulazi u izbornu utrku.

- Nastavit ćemo tamo gdje smo stali, u savezu s građanima, to je njihova želja i vjerujem da ćemo u nedjelju pokazati zajedništvo našeg Međimurja, poručio je Posavec.

Zajedno su odradili jedan od mandata, sada se natječu za čelno mjesto. Reformistica Sandra Herman kaže - treba zadržati kontinuitet svega što je bilo dobro i boriti se za bolje Međimurje.

- Isto tako potrebno je ponuditi iskustvo u vođenju županije i boriti se za sigurnost, razvoj i budućnost, rekla je Sandra Herman, kandidatkinja Reformista za međimursku županicu.

Bivši SDP-ovac Mladen Novak, sada nezavisni, glavni je cilj zacrtao - treba riješiti ono što radišne Međimurce muči, a to su niske plaće.

- Temelji su napravljeni, imamo TIC Međimurje, imamo metalsku industriju ali je njezin problem što radi lom poslove, a ne proizvod, kazao je Novak, nezavisni kandidat za međimurskog župana. 

Niske plaće tište i kandidata Fokusa - Darka Zvera. Želi to riješiti tako da na Međimurje preslika model svojih kolega iz Svete Nedelje. A visoko na listi prioriteta su i vaučeri.

- Dosta smo svjedočili tome kako se socijalna pomoć, socijalna davanja, troše na alkohol i kocku. Tome moramo stati na kraj. Rješenje toga je uvođenje vaučera, rekao je Zver, kandidat Fokusa za međimurskog župana.

Jedina ozbiljnija oporba u županijskoj skupštini u Posavčevu mandatu - HDZ - nema kandidata. Nazivaju ove izbore političkim igrokazom koji će stanovnike najsjevernije županije stajati više od milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!