Tomašević: Financijsko stanje nije dobro, ali postoje rješenja

04.06.2021.

07:11

Autor: I.Z./S.M./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HTV

Financijsko stanje nije dobro, već danas ćemo se baviti time, imat ćemo sastanak s pročelnicom. Čekaju nas veliki izazovi, ali smo optimistični i vjerujemo da ih možemo prebroditi i unaprijediti kvalitetu života u Zagrebu, rekao je novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nakon primopredaje izvršnih ovlasti od dosadašnje zamjenice gradonačelnika i obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević. Tomaševiću je danas prvi radni dan na novoj dužnosti, a već je poslao poruku djelatnicima Grada. 

Tomašević se obratio djelatnicima

Tomašević je poručio gradskim zaposlenicima kako će svi koji rade zakonito, pošteno i na dobrobit građanki i građana grada imati svoje mjesto u gradskom sustavu. Dodao je i kako vjeruje u njihovu profesionalnost i predanost ciljevima stvaranja boljeg života za sve te ih je pozvao da zajedno otvore novo poglavlje koje će označiti pozitivnu prekretnicu za Zagreb.

Novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz platforne Možemo, ranije se danas obratio javnosti, prvi put kao gradonačelnik Zagreba.

Tomašević: Čekaju nas veliki izazovi, ali smo optimistični

Novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je kako je završen sastanak o primopredaji, te da je sastanak bio otvoren i konstruktivan. Naglasio je da je dobio 2000 stranica izvješća, te da će mu trebati neko vrijeme za proučavanje.

- Financijsko stanje nije dobro, već danas ćemo se baviti time, imat ćemo sastanak s pročelnicom. Čekaju nas veliki izazovi, ali smo optimistični i vjerujemo da ih možemo prebroditi i unaprijediti kvalitetu života u Zagrebu, rekao je Tomašević, dodavši da će on i njegovi zamjenici voditi primjerom, biti skromni i pristojni te na usluzi građanima.

" Generalno, financijska situacija nije dobra"

Istaknuo je kako je njegov tim dobio rješenje o izvršenju proračuna za prošlu i ovu godinu. 

- Generalno, financijska situacija nije dobra, dodao je.

- Volio bih da detaljnije sjednemo s pročelnicom za financije pa ćemo nakon toga dati izjave. To je jedan od najvećih izazova s kojima ćemo se susresti, rekao je Tomašević.

Poručio je da će dati sve od sebe da do poskupljenja usluga u gradu ne dođe.

- Danas ćemo se dobar dio dana baviti financijama, a i cijeli vikend ćemo to proučavati. Trebat će nam neko vrijeme, ali brzo ćemo pohvatati konce i krenuti s radom, istaknuo je Tomašević.

Najavio je i sastanke s upravama tvrtki u sastavu Holdinga.

Tomašević: Razgovori sa SDP-om su dobri, ali još nisu gotovi

Komentirao je i suradnju sa SDP-om u Gradskoj skupštini.

- Razgovori sa SDP-om su dobri, još nisu gotovi. Razgovaramo o programskoj suradnji, o cijevima koje moramo ostvoriti, isto tako o pozicijama u skupštini, rekao je.

Dodao je kako će konstituirajuća sjedica Skupštine grada Zagreba biti 17. lipnja, a do tada svi razgovori moraju biti završeni.

"Veliki teret je na ZET-u"

Tomašević je kazao kako mu je dosadašnja zamjenica gradonačelnika i obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević dala neke savjete.

- Bilo je nekih savjeta, bilo je konstruktivno i otvoreno. Neke savjete bih ipak zadržao za sebe, rekao je Tomašević.

Komentirao je i stanje u javnom gradskom prijevozu.

- Velik teret je na ZET-u, kredit od pola milijarde, to su neke stvari kojima ćemo se baviti sljedećih dana, poručio je.

- U nizu europskih metropola je javni prijevoz subvencioniran, negdje i sto posto. Vjerujemo da imamo rješenje za probleme, kazao je. 

Žičara veliki problem

Vjeruje da su izvješća koje su dobili dobro napravljena. Očekuje i revizije nekih izvješća i izvješće revizije o sljemenskoj žičari.

Stanje doista nije dobro i to smo manje više znali, ali za sve to postoje rješenja. Nešto gore jest nego što sam očekivao, ali ne bih ni pretjerivao, napomenuo je.

Sljemensku žičaru je ocijenio kao velikim problemom jer ne ostvaruje dobit niti sa subvencioniranom kartom.

- Važno je da žičara ne stvara preveliku buku. Ja nisam htio ovakvu žičaru. Problem je ako žičara ne ostvaruje nikakve prihode, zato nam je u interesu da se to što prije riješi, dodao je. 

Tomašević: Danas odluka o novom pročelniku zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje

Tomašević je ponovio je da će imati razgovore sa svim pročelnicima. Dodao je kako će danas donijeti i odluku o novom pročelniku za obrazovanje umjesto Ivice Lovrića koji je podnio ostavku.

- Danas ćemo donijeti odluku o novom pročelniku, o tome ćemo obavijestiti javnost, naglasio je. 


Danas razgovor i s Plenkovićem

Tomašević se danas planira čuti s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

- Nadam se da ćemo se danas čuti i uskoro sjesti oko projekata nužnih za Zagreb. Najavili smo i da želimo što skoriji sastanak s ravnateljem Fonda za obnovu Zagreba Damirom Vanđelićem, istaknuo je.

Dodao je da ta želja postoji i s druge strane. 

"Duh pomoći i solidarnosti koji krasi Zagreb"

Još jedanput se ispričao za kašnjenje od nekoliko minuta.

- Zahvaljujem se drugoj gospođi koja je izašla iz tramvaja i pomogla da se gospođa, kada je pala u nesvijest, dodatno ne ozlijedi. To je baš duh pomoći i solidarnosti koji krasi Zagreb i volio bih da ga krasi i dalje. Još jednom joj ovim putem zahvaljujem na tome, a isto tako zahvaljujem i Hitnoj koja je stigla za 15-ak minuta i nadam se, vjerujem da će biti dobro, rekao je Tomašević.


- Vodili smo konstruktivan razgovor, svi smo u dobroj vjeri pristupili ovoj primopredaji i dobili smo puno materijala za proučiti. Pred nama su izazovi vezano uz upravljanje, promjene u upravi, Holdingu i gradskim poduzećima, tome ćemo se morati posvetiti, rekla je nova zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Prije same primopredaje novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz platforme Možemo ispričao se novinarima na kašnjenju, te je objasnio da je jednoj gospođi pozlilo na tramvajskom stajalištu u Savskoj, pa joj je pomogao pozvavši Hitnu pomoć. Tomašević je pred zgradu gradske uprave stigao tramvajem.

- Izjave će biti nakon sastanka. Hvala vam još jednom i oprostite što ste čekali, dodao je.

Novog gradonačelnika po dolasku u Gradsku upravu 30-ak zaposlenika spontano je dočekalo i pozdravilo ga pljeskom. Na sastanak je došao sa svojim zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Tomaševića je dočekala Jelena Pavičić Vukičević zajedno s pročelnicom Gradskog ureda za financije Danielom Juroš Pečnik te pročelnicom Stručne službe gradonačelnika Andreom Šulentić.

Pavičić Vukičević Tomaševiću je iza zatvorenih vrata predala izvješće u kojem je dobio informacije o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba te planiranim i nedovršenim aktivnostima i projektima. Sastanak je trajao više od dva sata.

Prva je to primopredaja vlasti u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića. 

HRT-ov novinar Šime Vičević javio se uživo u emisiju "Studio 4" iz zgrade Gradske uprave, te je rekao kako je Tomašević otišao na 3. kat gdje je počeo sastanak odnosno primopredaja izvršnih ovlasti. Sastanak je još u tijeku.

Vičević je kazao kako će prvi koraci novog gradonačelnika biti, kao što je ranije i najavio, revizija gradskih financija i to u nekoliko etapa. Tomaševića čeka i sastanak s pročelnicima svih gradskih ureda, te direktorima gradskih ustanova.

Vičević je dodao kako bi se konstituirajuća sjednica Gradske skupštine mogla održati sredinom mjeseca, a prema neslužbenim informacijama SDP-ov Joško Klisović mogao bi postati novi predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!