Novi župani preuzeli vlast

11:19 / 04.06.2021.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Prijenos vlasti u županijama

Prijenos vlasti u županijama

Foto: HTV/Marko Dimic/Dusko Jaramaz/Vjeran Zganec Rogulja/Damir Spehar / PIXSELL

Primopredaja vlasti obavljena je i u brojnim županijama. U nekima od njih - Šibensko-kninskoj, Ličko-senjskoj, Međimurskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj- došlo je do promjene vlasti. Novi župani odmah su prionuli na posao.


Primopredaja u Varaždinskoj županiji

Novi varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je u petak na primopredaji dužnosti od dosadašnjeg župana Radimira Čačića, da će idući tjedan o prioritetima upravljanja Županijom razgovarati s predsjednicima političkih stranaka koje su osvojile mandate u Županijskoj skupštini.

Nakon predaje vlasti Čačić i Stričak su se obratili medijima.

Čačić je kazao da ga je prije četiri godine, kada je on došao u županiju, dočekalo samo par papirića gdje je nešto pisalo (...) tih par projekata vrijednih četiri milijuna. Sada novi župan ima sve prijavljeno, sve pregledno. Imamo velike projekte, siguran sam da će ekipa koju preuzima novi župan, kao što je vrhunski odradila svoj posao, odrađivati ga i dalje. To je ekipa vrlo kvalitetnih ljudi, to je vrhunska ekipa. Ali bitan je coach. Varaždinska županija je četiri puta bila najuspješnija u Hrvatskoj i nadam se da ćemo to i nastaviti. Čestitke novom županu i uspjeh u radu, rekao je Čačić.

Očekujem, vjerujem i nadam se interesu svih nas da ćemo rezultat koji smo ostvarili protekle 4 godine, službeni izvještaj Ministarstva financija, 4 godine zaredom najuspješnija županija u Hrvatskoj, da ćemo takvi biti i dalje, dodao je Čačić.

Stričak je naglasio kako je pobjeda koalicije HDZ-HSLS-HSU u Varaždinskoj županiji zaslužena te da je u proteklih devet godina kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i šest godina kao saborski zastupnik obišao svaki kutak Varaždinske županije.

Naravno da nisam najbolji, najsposobniji, najsavršeniji, ali nastojat ću zajedno sa svojim timom, sa zamjenicom Silvijom Zagorec, dati sve od sebe da u idućem mandatu Varaždinska županija i svi njezini žitelji osjete jedan iskorak, rekao je Stričak.

Najavio je investicije u zdravstvu, školstvu, cestovnoj infrastrukturi i zaštiti okoliša, proglašenja Ivančice parkom prirode, programe za udruge i brigu o sigurnosti građana.

Od ponedjeljka krećem s razgovorima sa svim predsjednicima političkih stranaka, odnosno opcija čiji vijećnici su osvojili mandate u budućem sazivu Županijske skupštine. Razgovarat ćemo o skupštinskoj većini, formiranju radnih tijela i o prioritetima, dodao je novi varaždinski župan.

Stričak je kazao i da se veseli suradnji sa svim gradonačelnicima i načelnicima, a tako i s novim gradonačelnikom Varaždina SDP-ovim Nevenom Bosiljem.

Odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li u Varaždinskom HDZ-u netko tko ruši Andreja Plenkovića, Stričak je rekao da su to nebuloze. Jer, naglasio je, prošle godine HDZ je imao unutarstranačke izbore i najveće povjerenje članova je Andrej Plenković dobio upravo ovdje, preko 90 posto. Rekao je i kako nije zabrinut za koaliciju na nacionalnoj razini.

Radimir Čačić je novinarima odgovorio kako je on svoje rekao o odnosu s HDZ-om.

- Sve što sam o tome htio reći, sam rekao. Ponekad negdje piše i nešto o čemu nemam pojma. Svašta se piše, zato je televizija jako dobro. Kada ću imati nešto za reći, reći ću, zaključio je predsjednik Reformista Čačić.

Primopredaja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Marko Marušić preuzeo je od Damira Bajsa dužnost župana Bjelovarsko-bilogorske županije te najavio neovisnu reviziju postojećeg stanja, a Bajs će, najavio je, aktivirati mandat u Hrvatskom saboru.

Novi župan Marko Marušić, kandidat HDZ-a i HSLS-a, rekao je da će već sutra, u subotu, krenuti s poslom i razgovarati s pročelnicima i direktorima tvrtki u županijskom vlasništvu, ali i pokrenuti postupak neovisne revizije kako bi se utvrdilo točno stanje. Boji se, kaže, da je situacija u županiji toliko loša da će morati biti prvo stečajni upravitelj, a tek onda župan.

Kad je riječ o kadrovskim promjenama, rekao je da će oni koji su s politikom došli, s politikom morati i otići.


- Građani su mi dali povjerenje koje mogu opravdati samo s timom koji ću odabrati, a moji jedini kriteriji bit će stručnost i sposobnost, izjavio je Marušić dodavši kako je njegov moto uvijek bio red, rad i disciplina i da će se toga držati i kao župan.

Pauk predao vlast Jeliću i poručio da mu želi svako dobro

Novi šibensko-kninski župan, dojučerašnji kninski gradonačelnik Marko Jelić, zajedno sa zamjenicima Iris Ukić Kotarac i Ognjenom Vukmirovićem, preuzeo je dužnost od Gorana Pauka (HDZ) koji je na toj funkciji bio tri uzastopna mandata.

Pauk je nakon primopredaje izvršnih ovlasti rekao kako je novom županu predao sve dokumente koji govore o stanju Šibensko-kninske županije.

- To je išlo brzo, ekspresno. Marku i njegovoj zamjenici želim svako dobro u vođenju ove županije. Neka bude još uspješnija nego do sada, poručio je Pauk i dodao da sve ostavlja mirna srca, čistih računa i mirne savjesti.


Jelić je izjavio kako zahvaljuje svima u županiji koji su je vodili u proteklom mandatu te je istaknuo da će se nastaviti svi započeti projekti.

Kazao je i da je predao dužnost novom gradonačelniku Knina, a komentirao je i održavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" u Kninu.

Milinović predao vlast Petryju

U Gospiću je točno u podne župan Ličko-senjske županije Darko Milinović ovlasti predao novoizabranom županu Ernestu Petryju.


Darko Milinović
čestitao je Petryju na pobjedi, kao i HDZ-u i njihovim koalicijskim partnerima.

- Volja birača u svakom slučaju se mora poštivati, rekao je Milinović. Istaknuo je i da je županiju zatekao s više od 13 milijuna duga, a danas je ostavlja s 14 milijuna i 700 tisuća kuna na računu.

- Želim vrlo jasno reći da županiju ostavljam u, ne dobroj, nego izvanrednoj financijskoj situaciji, rekao je bivši župan.

- Županija nema nepodmirenih dospjelih obveza, naglasio je Milinović dodajući da je županija prošlu godinu završila sa suficitom od deset milijuna kuna.

Milinović je nabrojao mnoge svoje zasluge za razvoj županije i zamolio svoje nasljednike da ne daju nikom da govori da je Ličko-selska županija na zadnjem mjestu po BDP-u, jer "mi smo na desetom mjestu".

U četiri godine nisam podigao nijednu jedinu dnevnicu i nisam bio ni na jednoj reprezentaciji, dodao je Milinović držeći bankovnu karticu koju će također predati Petryju kojemu je poželio sve najbolje.

- Da što prije dodatno oporavi županiju gospodarski, a kao čelnik oporbe, kaže, će mu u tom pomoći.


- Mislim da ćemo se oko strateških projekata uvijek dogovarati, rekao je.

Petry se zahvalio glasačima koji su mu dali povjerenje.

- Svi zajedno ćemo raditi na unaprjeđenju Ličko-senjske županije, rekao je.

Najavio je projekte kojima će pokušati popraviti demografsku sliku županije. I vladajućima i opoziciji je poručio je da će u njemu imati partnera. Pročelnicima je poručio da očekuje da daju mandate na raspolaganje.

- Moje je pravo da biram svoj tim suradnika s kojima ću surađivati naredne četiri godine. To nije ništa strašno, nitko neće ostati bez posla, ali moje je pravo da biram svoj tim, poručio je Petry.

HDZ ostaje u vukovarskoj županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji na vlasti ostaje HDZ, no s novim županom. Nakon četiri odrađena mandata, Božo Galić vlast je predao Damiru Dekaniću koji će, kako uvjerava, posao raditi još brže, više i jače.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!