19:14 / 09.11.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Primorac o cjepivu: Učinkovitost je sjajna, oprez uvijek postoji

-

-

Foto: - / -

Dobre vijesti idu i s drugim cjepivima, sad ih je 11 u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a ova vijest je na poseban način vratila optimizam među ljude, rekao je Primorac.
Član Znanstvenog savjeta Vlade profesor Dragan Primorac rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da je vijest o cjepivu protiv koronavirusa, za koji Pfizer i BioNTech tvrde da ima 90-postotnu učinkovitost, vratila optimizam među ljude.

➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Nakon Pfizera i Rusi objavili: Sputnik V učinkovit iznad 90%
➡️ EU će uskoro potpisati ugovor o nabavi Pfizerova cjepiva protiv covida-19
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

- Dobre vijesti idu i s drugim cjepivima, sad ih je 11 u trećoj fazi kliničkih istraživanja, a ova vijest je na poseban način vratila optimizam među ljude, rekao je Primorac, istaknuvši da je riječ o velikom broju ispitanika, više od 43.000.

Vrlo je zanimljivo, dodao je, da je ovo prvo cjepivo koje je dobilo dozvolu američkih tijela za testiranje i na populaciji djece u dobi od 12 godina.

- Kao znanstvenik bih rekao da je ova učinkovitost sjajna. Naravno, oprez uvijek postoji, želim vidjeti i detaljne znanstvene rezultate, rekao je Primorac.

Dodao je da ga dodatno sretnim čini što američki monitoring committee tijekom praćenja ove studije nije prijavio ni jedan značajni štetni učinak cjepiva.

Vezano za koronavirus u Hrvatskoj, Primorac je rekao da, čak i ako nemamo pad, u ovom trenutku sigurno nema velikog porasta. Međutim, dodao je, treba biti oprezan zbog zahladnjenja i sve duljeg boravka u zatvorenim prostorima.

- Hrvatska mora biti svjesna činjenice, onih ključnih podataka koji su objavljeni u svim vodećim časopisima, a to je da će 81 posto osoba imati blagu kliničku sliku, 36 posto gotovo nikakve simptome. Tešku kliničku sliku razvit će uglavnom osobe iznad 60 godina, i to njih 14 posto, koji će imati dispneju, neke ostale bolesti, a u kritičnom stanju će ih biti oko 5 posto s akutnim respiratornim sindromom, akutnim oštećenjem srčanog mišića. Zaista trebamo izbjeći da se taj postotak dogodi u Hrvatskoj i da ugrozi ove koji su najosjetljiviji, rekao je Primorac.

"Ljudsko zdravlje nema alternativu"

Odgovarajući na pitanje možemo li se uistinu pouzdati u brze antigenske testove, koji su uvedeni i u Hrvatskoj, Primorac je naglasio da je vrlo važno primijeniti one koji imaju visoku osjetljivost.

- Mi u Specijalnoj bolnici Sveta Katarina koristimo testove koji imaju osjetljivost od 97 posto, rekao je.

- Važno je da je ovaj test idealan kod osoba koje dolaze nekoliko dana nakon infekcije, kad u stražnjem dijelu ždrijela postoji jako puno virusnih čestica, dodao je Primorac, istaknuvši da se kod antigenskih testova rezultati dobiju odmah, što omogućuje brzo djelovanje i slanje inficiranih u izolaciju.

Odgovarajući na pitanje je li važnije sačuvati zdravlje ili očuvati gospodarstvo Primorac je rekao da ljudsko zdravlje nema alternativu i da je svaki ljudski život dragocjen.

- Hrvatska radi ispravno, rekao je Primorac, izrazivši uvjerenje kako uz odgovornost i poštovanje mjera možemo sačuvati i jedno i drugo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!