18:38 / 23.01.2020.

Autor: M.M./P.F./HRT

Primorac za HRT o novom koronavirusu

-

-

Foto: - / -

O znanstvenim iskoracima i personaliziranoj medicini u Temi dana razgovarali smo s Draganom Primorcem.
Povećava se broj žrtava koronavirusa, nekoliko gradova u Kini je u karanteni, svjetska zdravstvena organizacija ako bude trebalo spremna je proglasiti izvanredno stanje, cjepivo bi moglo biti u uporabi za godinu dana. Hoće li medicina budućnosti moći donijeti brže reakcije na nove smrtonosne pojave? O znanstvenim iskoracima i personaliziranoj medicini u Temi dana razgovarali smo s Draganom Primorcem.

Trebamo li se bojati novog korona virusa?
● Koronavirus stigao u Europu? WHO-u prerano za izvanredno stanje
Potvrđen prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka

Odmah na početku osvrnuo se novu potencijalnu prijetnju svijetu - koronavirus. Rekao je da je to jedan tipičan virus koji je građen od molekula RNK, te istaknuo da je potrebno izbjegavati mjesta infekcije, te zaštiti respiratorni sustav. Naglasio je i da u Hrvatskoj nema niti jednog oboljelog.

- Cjepivo nije razvijeno, a hoće li biti unutar godinu dana ovisit će o brojnim procesima koji će se događati u laboratorijima koji rade određenu vrstu genetskog inženjeringa, gdje će se pokušati dobiti struktura koja će pokušati stimulirati imunosni sustav kako bi dobili protutijela, rekao je Primorac, čije je istraživanje na području farmakogenomike danas objavljeno.

- Farmakogenomika mijenja koncepciju medicine koju mi danas poznajemo. Mi pokušavamo razumjeti genom, a to razumijevanje genoma će nam dati odgovore kako će svaka pojedina osoba reagirati na određeni lijek, rekao je Primorac.

Istaknuo je da prema podacima američkog časopisa Journal of the American Association više od 100.000 potpuno zdravih ljudi umire od nuspojava lijekova, 2 milijuna osoba je hospitalizirano, a proračun SAD je godišnje oštećen za više od 136 milijardi u liječenju tih slučaja.

- Iz tog razloga farmakogenomika mora postati naša realnost, rekao je doktor Primorac.

O koronavirusu u Dnevniku HTV-a govorio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

- Ozbiljno se prati stanje o situaciji s koronavirusom. Posebice to prati naš zavod za javno zdravstvo. I danas sam imao  sastanak s ravnateljem. Zavod je napravio priopćenje, rekao je Kujundžić

Podsjetio je kako je epidemija krenula iz Kine, gdje se poduzimaju mjere kako bi se zaustavilo širenje, no unatoč tome bolest se proširila.

- Hrvatska je turistička zemlja, ozbiljno razmatramo mjere i vjerojatno ćemo već ovih dana krenuti s njima premda u ovom trenutku ozbiljne opasnosti nema, rekao je Kujundžić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!