Pripreme za najluđu noć

10:14 / 31.12.2021.

Autor: HRT/D.D.

Pripreme za najluđu noć

Pripreme za najluđu noć

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog epidemiološkog stanja mnogi gradovi odustali su od organiziranog dočeka Nove godine na gradskim trgovima. Ipak, građani će Staru godinu, primjerice, moći ispratiti na trgovima u Zagrebu, Osijeku, Stradunu u Dubrovniku, Šibeniku i drugim gradovima. 

Upozorenje o epidemiološkim mjerama

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin u emisiji "U mreži Prvog" upozorila je da se i na otvorenome moraju poštovati epidemiološke mjere jer postoji mogućnost zaraze.

- Ova situacija s Osijekom, svakako je prednost okupljati se na otvorenom u odnosu na zatvoreni prostor, ali građani moraju biti svjesni da se i na otvorenom može zaraziti, pogotovo ako će se grliti, ljubiti, na to moraju pripaziti. Naravno da distanca nije potrebna u odnosu na ljude s kojima živimo u kućanstvu, ali u odnosu na nepoznate ljude s kojima se inače ne družimo, kakvih će sigurno biti situacija jako puno na trgu u Osijeku ili drugdje gdje bude proslava, treba paziti da se ne dolazi u kontakt tijela s tijelom, pogotovo ljubljenje i grljenje, i da se drži distanca, izjavila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Pripreme za doček u Varaždinu

- Na Trgu Kralja Tomislava, u srcu Varaždina, će u večernjim satima biti prava fešta. Šušur se već može osjetiti, radni je dan, ljudi su još uvijek većinom na svojim radnim obavezama, ali do navečer će svakako biti vrlo živo. Red plesa, red glazbe, red koncerata, ugostiteljska ponuda je također vrlo bogata. Neki će i utrčati u novu godinu s obzirom da se ponovno, nakon jednogodišnje pauze, vraća novogodišnja utrka, svojevrstan brand Varaždina, izvijestio je novinar Goran Damjanić za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

- Varaždinci su spremni za novogodišnju noć, iskustvo je pokazalo proteklih godina da Varaždinci vole čekati Novu godinu na otvorenom. Za večerašnju najluđu noć sve je spremno, glazbeni program je spreman, ugostiteljske kućice su spremne i večeras će biti na raspolaganju svim posjetiteljima. Sve je spremno ne samo za Varaždince nego i brojne goste koji su ovih dana stigli u Varaždin. Ako je suditi po uspjehu ovogodišnjeg varaždinskog adventa koji je hit u Hrvatskoj, vjerujem da će i novogodišnja noć proteći u istom tonu, najavila je Jelena Toth, direktorica turističke zajednice grada Varaždina. 

Otkazan veliki doček u Rijeci

Rijeka je zbog epidemioloških mjera otkazala svečani doček na Korzu, no Riječani će i dalje moći dočekati Novu godinu na otvorenom.

- Otkazali smo veliki tradicionalni doček na koji smo svi navikli na Korzu. Proteklih godina na riječkome Korzu prošla su brojna poznata imena hrvatskog glazbenog neba, očekivali smo što će biti ove godine. Trebao je nastupati Neno Belan, već smo svi mislili kako ćemo barem na trenutak zaboraviti na pandemiju i sve što se događa u protekle dvije godine, ali prije nekoliko dana došla je odluka da od velikog dočeka ništa. Međutim, to ne znači da Riječani neće dočekati novu 2022. godinu, neki će dočekati doma, neki u restoranima uz predočenje COVID potvrda, neki na adventskim lokacijama u gradu gdje se očekuje dobra atmosfera, rekla je novinarka Ivana Perić.

- Zaista smo sve pripremili, svi smo se radovali da nakon prošlogodišnje pauze imamo onaj tradicionalni doček na Korzu. Dobili smo epidemiološki okvir koji je uz COVID potvrde, što je bilo očekivao, tražio da moramo imati i prostor od četiri četvorna metra po svakom gledatelju. Razmotrili smo cijelu situaciju, i shvatili da nam doček na Korzu ne bi bio moguć za veliki broj ljudi, mogli bismo ugostiti svega 300-400 ljudi, objasnila je Doris Šajn, pomoćnica pročelnika Rijeke.

Kolendanje i doček uz Silente na Stradunu

U Dubrovniku, na Stradunu, počela je kolenda, a nakon nje uslijedio je dječji doček Nove godine.

- Na Stradunu je veselo, prava dubravačka festa. Tu su folkloraši linđa, tu su brojni zborovi, pjevači, klape, predstavnici limene glazbe Dubrovnik, i svi oni zajedno će zapjevati tradicionalnu kolendu "Dobro večer, mi kucamo". Do sada je ovdje nastupala Domenika, koja za sve one najmlađe koji će ovu najluđu noć provesti u krevetićima, održavala dječji doček nove godine, koji je bio kao pravi doček uz odbrojavanje i čestitanje, prenosi novinar Vicko Dragojević za Dnevnik HTV-a.

Split bez dočeka na rivi, ali će ga biti na drugim lokacijama

U Splitu nema tradicionalnog dočeka na rivi, no dobrog raspoloženja neće manjkati. Slavit će se na brojnim gradskim lokacijama, naravno uz predočenje COVID potvrda. Javnih dočeka bit će i u drugim dalmatinskim gradovima i mjestima među kojima su Makarska, Supetar, Jelsa, Stari Grad, Vis, kazala je novinarka HTV-a Mirta Šurjak. 

U Šibeniku - u ponoć veliki vatromet s tvrđave Barone

Pravo proljetno vrijeme posljednjeg dana 2021. izmamilo je brojne Šibenčane na omiljeno blagdansko mjesto - središnji gradski perivoj u kojem je točno u podne počeo zabavni koncert kao uvod u ispraćaj Stare godine. Veliki vatromet s tvrđave Barone bit će točno u ponoć. 

Iris Ukić Kotarac,
 šibensko-kninska dožupanica poručila je kako želi "da se okrenemo jedni drugima i da budemo što više solidarni". Željko Burić, gradonačelnik Šibenika zaželio je svima sreće i veselja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!