10:12 / 22.05.2020.

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Priroda bez nas može - dokaz je Telašćica tijekom epidemije

-

-

Foto: - / -

Tek odgovornim ponašanjem zaslužit ćemo ponovo uživanje u ovim ljepotama.
Iako ovaj dio Dalmacije grije više od 2.500 sunčanih sati godišnje, nas je dopao oblačan dan pa je i to utjecalo na izostanak ionako rijetkih gostiju. Slijedeći naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite, 21. ožujka Uprava Parka prirode Telašćica donijela je odluku o zatvaranju Parka i zabrani neovlaštenog ulaska. Nakon gotovo dva mjeseca mirovanja otvorili su svoja vrata, no sve je drugačije nego proteklih godina.

- Priroda je dobila malo mogućnosti da se oporavi, da dođe k sebi, da se pokaže u svojoj punoj ljepoti kad gosti konačno dođu, kaže nam Nikolina Baković, ravnateljica Parka prirode Telašćica na Dugom otoku.

Prošloga je ljeta situacija bila posve drugačija:

- Imamo problem s prekapacitiranosti određenih točaka u Parku, pričamo  o uvali Mir koja je izuzetno frekventna u ljetnim mjesecima, pogotovo sedmi i osmi mjesec kad je špica sezone, svi dolaze ovdje. Mislim da ove godine nećemo imati s tim prevelikih problema, ali to ne znači da nam se neće vratiti isti problem sljedeće godine, kaže.

Stoga je u sklopu projekta "Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak" izrađen Akcijski plan upravljanja posjetiteljima. Dio bi ih se usmjeravao prema novim objektima, koji će nuditi raznovrsne sadržaje.

- Unatoč ovoj situaciji kada je sve stalo, cijeli svijet je stao, neki projekti su se nastavili. Cijeli ovaj period građevinski radovi koji su trenutno u tijeku, su se izvodili. Bilo je manjih zastoja, bilo je malo problema s nabavkom materijala zbog zatvorenih granica, ali uz dobrog izvođača koji na vrijeme sve isplanira, radovi su tekli dalje, kaže Baković.

Projekt je financiran iz EU fondova putem Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Vidikovac i utvrda Grpašćak dobivaju sasvim novo lice.

Interpretacijsko-edukacijski centar sastojat će se od više objekata. Zbog okolnosti rokovi za dovršenje radova su pomaknuti, no nadaju se da će kompleks biti gotov do sljedeće sezone.

Obzirom na dobru epidemiološku sliku, ove se sezone ipak očekuje ponešto posla.

- Zasad smo prodali jednu ulaznicu. Imali smo prve goste jučer, to su bili naši domaći gosti, nautičari iz Rijeke, kaže Baković.

Kako će se budućnost Parka dalje odvijati, ovisit će o situaciji s koronavirusom, što podrazumijeva i preinake u ugostiteljskim objektima:

- Ne očekujem da će biti na razini kao prošle godine, odnosno ne vjerujem da će biti prevelike gužve, što s jedne strane i nije tako loše.

Epidemija još jednom pokazuje kako priroda bez nas može. Tek odgovornim ponašanjem zaslužit ćemo ponovo uživanje u ovim ljepotama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!