Novi sastav DIP-a uoči održavanja triju izbora 2024.

09.03.2023.

Zadnja izmjena 14:09

Autor: HRT/Hina

Prisegnuli članovi DIP-a

Prisegnuli članovi DIP-a

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Novi saziv Državnog izbornog povjerenstva (DIP) prisegnuo je pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, koji im je poručio da je njihova odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora, a pred njima je vrlo rijedak izazov - superizborna 2024. 

DIP kao stalno i neovisno državno tijelo ima posebno važnu ulogu u promicanju demokracije i njezinih vrijednosti. Njegova uspostava u velikoj je mjeri unaprijedila izbornu praksu i proceduru provedenih izbora, rekao je Jandroković.

- Pred DIP-om je uskoro vrlo rijedak izazov, a to je sljedeća 2024. godina kada Hrvatsku čekaju trostruki izbori - za zastupnike za Europski parlament, za Sabor te za predsjednika Republike. Mnogi tu godinu kolokvijalno nazivaju superizbornom godinom, najavio je Jandroković na ceremoniji polaganja prisege novoizabranih potpredsjednika i članova DIP-a.

Na prisezi je bio i predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić - koji je po zakonu predsjednik DIP-a.

- Procesi koji nam predstoje poprilično će konkretno utjecati na sve nas, građane, političare i političke stranke, naglasio je Jandroković, a da bi izbori mogli biti istinski praznik demokracije, svi procesi moraju biti vođeni maksimalno transparentno, nepristrano i profesionalno.

- Vaša je odgovornost i dužnost jamčiti učinkovitu provedbu izbora i vjerujem da ćete na sve zahtjeve rada u Povjerenstvu umjeti uspješno odgovoriti sukladno najvišim standardima jer je DIP istinski čuvar izbornog procesa, koji je u samoj srži demokracije, poručio je šef parlamenta.

Nakon prisege koja glasi - "prisežem svojom čašću da ću u obavljanju svoje dužnosti člana DIP-a poštovati Ustav i zakone RH te da ću svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano", novi potpredsjednik DIP-a Josip Salapić izjavio je kako će novoizabrani članovi, koji su izabrani na osam godina, dužnost obavljati nepristrano, časno i pošteno.

Uz Salapića, Sabor je 3. ožujka za potpredsjednicu DIP-a izabrao i Vesnu Fabijančić Križanić te nove članove Slavena Hojskog, Ivanu Ljulj Cvitanić i Draženka Pandeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!