19:32 / 17.01.2022.

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

"Pola Splita šmrca", cijepljenje prvom dozom ide "skoro pa nikako"

Marko Rađa za Dnevnik HTV-a

Marko Rađa za Dnevnik HTV-a

Foto: HTV / IMS

Splitski KBC pod najvećim je pritiskom u Hrvatskoj, i to već pet mjeseci. Svaki četvrti pacijent ima COVID. "Već je istrošena fraza, ali doista - liječnici i sestre splitskog KBC-a na rubu su snaga. Pola Splita šmrca, ne zna se je li omikron ili nije. I uz sav pritisak na bolnicu, svoj hrabri teret u pandemiji iznose i liječnici primarne zdravstvene zaštite jer upravo su oni ti koje će pacijenti nazvati ako osjete neki od simptoma" - javila je iz Splita za Dnevnik HTV-a Anita Markovina Radnić.

Uz sve što rade, liječnici primarne zdravstvene zaštite, prije svega liječnici obiteljske medicine, od danas i testiraju. Dvadeset tisuća brzih testova podijeljeno je na razini županijskoga Doma zdravlja, čiji ravnatelj Marko Rađa za Dnevnik HTV-a kaže kako zasad problema nema.

- Testovi su stigli u petak u toku dana. Jedan dio je distribuiran u petak, drugi se nastavio distribuirati danas. Sutra se distribuira dalje, s time da je nekih 20-ak ambulanti već od ranije imalo testove. Jer neki doktori, neke ambulante na izoliranim područjima testiraju već pet - šest mjeseci - pojašnjava.

Govoreći da je testiranje počelo, naglašava da nije riječ o masovnom testiranju, nego testiranju pacijenata uz dogovor - pacijenti se moraju najprije javiti svom liječniku a onda u suradnji s njim odlučiti kada će doći na testiranje. Kaže i kako dio ambulanti obiteljske medicine nisu pravo mjesto za testiranje jer nemaju dodatne prostorije u kojima bi se moglo organizirati testiranje. No dio ambulanti, poručuje, već je radio testiranja i ima uvjete odvojenog pristupa pacijenata postupku. Rade i na otvaranju novih punktova za testiranje, njih sedam ili osam. 

Rađa je i koordinator cijepljenja u Spaladium Areni. Na pitanje kako stoje s prvom dozom, odgovara: "Skoro pa nikako".

-  Mi smo praktički u ovih više od pola mjeseca aplicirali oko 700 prvih doza. To je doslovno zanemariva brojka - poručio je. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!