Počela testiranja u ordinacijama, i dalje otpor dijela liječnika

17.01.2022.

19:06

Autor: Margareta Jozinović Vuković, Višnja Ružojčić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Počela testiranja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite

Počela testiranja u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite

Foto: HRT / IMS

U ordinacijama primarne zdravstvene zaštite danas je počelo testiranje brzim antigenskim testovima. Na taj način nastoji se smanjiti čekanje na PCR testove koje je ponegdje trajalo i tjedan dana zbog velikog broja novozaraženih. A danas ih je 1397, što je 180 manje nego prije tjedan dana. Preminulo je 39 osoba. U bolnicama je malo manje od tisuću 800 pacijenata, od kojih 221 na respiratoru.


Organizacija testiranja u praksi

U Domu zdravlja Špansko imaju posebnu prostoriju za testiranje, gužve nema. Dr. Mirela Marković iz Doma zdravlja Zagreb - Zapad za Dnevnik HTV-a kaže kako su odlučili testirati na kraju radnog vremena. 

- Rasporedit ćemo se po ambulantama i dnevno će svaka ambulanta moći uzeti najviše 2-3 pacijenta, da se epidemiološki mogu zaštititi drugi pacijenti - objašnjava.

Upravo zato građani prije dolaska na testiranje moraju nazvati svoga liječnika.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Zapad Miroslav Hanževački kaže da se na testiranje treba naručiti te da je ono planirano gdje god je to moguće u izdvojenom, posebnom prostoru. Naglašava da uputnica za brzo antigensko testiranje nema.

I dalje otpor dijela liječnika

Dio liječnika i dalje odbija dodatna testiranja. Dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, kaže da je to posebno zbog omikrona. Zbog njegove zaraznosti nije mu, kaže, mjesto u ambulantama obiteljske medicine ni u jednom zatvorenom prostoru. Prema tome, kaže ona, treba povećati broj punktova.

S druge strane, ravnateljica Doma zdravlja u Slavonskom Brodu Lidija Grčić misli da otpora liječnika neće biti. Jesu, kaže, potkapacitirani, ali je sigurna da će se, s obzirom na to da su zadovoljili sve standarde dosad, liječnici obiteljske medicine snaći.

- I da će zaista primjereno svom humanom poslu dati sve od sebe da i ovaj zadatak bude na obostrano zadovoljstvo dobro odrađen - kazala je u razgovoru za HTV.

U većinu ambulanti testovi su distribuirani. U ruke liječnika Zadarske županije tek trebaju stići.

Beroš: Svi se trebaju uključiti u testiranje naših građana

- Testiranja brzim antigenskim testovima na COVID-19 trebaju provoditi domovi zdravlja i liječnici obiteljske medicine koji mogu osigurati potrebne uvjete da nema izravnih kontakata redovitih pacijenata i onih koji dolaze na testiranje, posebno onih sa simptomima - ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da su i do sada liječnici obiteljske medicine radili testiranja pacijenata na COVID-19.

Naravno da uvjeti variraju od ordinacije do ordinacije, no uz dobru organizaciju to je moguće ostvariti, poručuje ministar.

- Iz dosadašnjih iskustava u domovima zdravlja znamo da postoje mogućnosti da se osiguraju izdvojeni prostori u kojima će se uzimati brisovi pacijenata koji se testiraju brzim antigenskim testovima, te da se osiguraju osobe koje će unositi informacije o tome u odgovarajuće baze podataka. Potrebama za testiranjem građana ne može nitko drugi udovoljiti osim dijelova zdravstvenog sustava, a kako su kapaciteti u bolnicama i na testnim mjestima zavoda za javno zdravstvo popunjeni, bilo je neophodno uključiti i domove zdravlja, liječnike obiteljske medicine i pedijatre koji su stručno osposobljeni za obavljanje takvih zadataka, poručio je.

U Hrvatskoj cijepljenje i dalje sporo napreduje, a upravo se smrt medicinske sestre iz splitskog KBC-a zbog toga preispitivala. Ravnatelj Julije Meštrović kratko odgovara: "Ne možemo reći da postoji veza između cijepljenja i tog tragičnog događaja".

Pritisak na KBC Split

U splitskom KBC-u i dalje nema predaha. Svaki četvrti pacijent ima COVID. Danas ih je 226, daleko više nego ikad, i od njih je 43 na respiratoru.

Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore kaže kako takvo optrećenje nema nijedna druga bolnička ustanova u RH te kako to opterećenje traje već pet mjeseci.

A hoće li bolnica prodisati, ovisi o broju cijepljenih i novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!