18:01 / 18.04.2019.

Autor: P.F./HRT

Pritvor za šestoricu u slučaju Uljanik ide na ponovno odlučivanje

-

-

Foto: - / -

Vijeće Županijskog suda u Rijeci predmet je vratilo sucu istrage da još jednom razmotri postoji li osnovana sumnja, potvrdila je za HRT odvjetnica Aleksandra Horvat.
Vijeće Županijskog suda u Rijeci vratilo je na ponovno odlučivanje istražni zatvor šestorici bivših šefova i članova uprava Uljanika i 3. maja.

U istražnom zatvoru na 30 dana su Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Dragutin Pavletić, Maksimilijan Percan, Silvan Kranjc i Veljko Grbac.

VIDEO: Kronologija - kako je tonuo Uljanik

Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije od 1,2 mlrd. kn

Vijeće je predmet vratilo sucu istrage da još jednom razmotri postoji li osnovana sumnja. Ako utvrdi da postoji, onda da razmotri još jednom treba li odrediti istražni zatvor ili će odrediti mjere opreza, potvrdila je za HRT odvjetnica Aleksandra Horvat.

Odvjetnica je potvrdila kako su uvaženi argumenti iz žalbe. Pritvor im je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Odvjetnica Dragutina Pavletića Marija Budimir rekla je za HRT kako je ročište sazvano tek za srijedu u 11 sati.

- Mi smatramo da je to nezakonito i da su potrošeni svi rokovi zakonom predviđeni za trajanje rješenja slobode prije odluke suda i zbog tog razloga smo pisali pritužbe i tražili puštanje na slobodu ili određivanje sjednice za odluku o istražnom zatvoru odmah, rekla je Marija Budimir.

Uhićenici u istražnom zatvoru ostaju do srijede kada je novo ročište, potvrdio je i odvjetnik Giannija Rossande Anto Nobilo. 

- Vijeće je ukinulo rješenje suca istrage zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, ali ne i istražni zatvor. To znači da će sudac istrage ponovno morati odlučivati u istom predmetu. Kad god se određuje pritvor, mora se reći postoji li sumnja da je kazneno djelo izvršeno jer je to uvjet za određivanje pritvora. Ne očekujem da će biti problem u osnovanoj sumnji, nego je ključno postoje li osobite okolnosti koje pokazuju da bi pritvorenici boravkom na slobodi imali namjeru utjecati na pojedine svjedoke. Te osobite okolnosti za sada nisu identificirane niti ih je opisalo državno odvjetništvo. Kad bi postojale, prvo bi trebalo utvrditi može li se blažim mjerama ostvariti isti efekt, npr. zabrana pristupa, utvrđivanje mjera opreza. Treba točno reći pojedinačnog okrivljenika i pojedinog svjedoka, a ne općenito, rekao je Nobilo.

Uljanikovih 12 - policija objavila za što ih se točno tereti

Podsjetimo, uz ovu šestoricu o čijem će se pritvaranju ponovno odlučivati u srijedu, uhićeno ih je još šestero. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma odlučio je 28. ožujka kako se Zdravko PliškoDomagoj Klarić i Anton Brajković mogu braniti sa slobode. Za trojicu osumnjičenika Eduarda MilovanaDarka Šorca i Elvisa Pahljinu nije ni zatražen istražni zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!