Grbin poručio da je spreman biti kandidat za premijera

24.01.2022.

15:56

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/B.A./HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Oporbeni zarez / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez rekao kako COVID potvrde ne smiju trajati vječno, ali da imaju svoju svrhu. Između ostalog je komentirao i uhićenje građanina koji je kritizirao premijera, usporedivši to s udarom na disidente u bivšoj Jugoslaviji. Rekao je da HDZ i Andrej Plenković moraju otići te poručio da je spreman biti kandidat za premijera.

O referendumu

Most je u podne u Sabor donio potpise građana za raspisivanje referenduma kojim se traži ukidanje COVID potvrda i "stožerokracije". Grbin je rekao da bi se praksa trebala poštovati - da se ide na kontrolu potpisa, a nakon toga u raspravu u Saboru o tome hoće li pitanja uputiti Ustavnom sudu.


- Međutim, ono o čemu trebamo razgovarati, pogotovo nakon kontroverzi koje su se dogodile s brojanjem potpisa za prošli referendum, je je li ispravno da Vlada bude ta koja će provoditi kontrolu, rekao je Grbin.


Dodao je da u SDP-u smatraju kako bi se taj problem mogao vrlo jednostavno otkloniti tako da Sabor umjesto Vlade zaduži DIP da provede kontrolu potpisa.


- Mislimo da je nužno da se omogući promatračima da budu prisutni u tim fazama, poručio je Grbin.

Grbin je rekao da COVID potvrde ne smiju trajati vječno, ali i da imaju svoju svrhu iako se u Hrvatskoj primjenjuju nakaradno.


- Ne želimo tako živjeti, nitko od nas ne želi tako živjeti. Međutim, COVID potvrde imaju svoju svrhu, rekao je.


Dodao je kako potvrde neće biti ukinuti jednostranom odlukom Hrvatske jer ih je uveo EU i brojne zemlje ih traže za prelazak granice.

O Frki Petešiću i Plenkoviću

Osvrćući se na postpotresnu obnovu stana koji koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić, Grbin je rekao kako je problem s tim slučajem upravo ono što je problem čitave obnove u Hrvatskoj.


- Ona ne funkcionira osim kada u nekoj zgradi imate ovog Frku Petešića ili nekog drugog. Nije problem što je država tu bila ažurna, problem je što nigdje drugdje nije, poručio je.


Komentirao je i optužbe premijera Andreja Plenkovića o demontaži države upućene oponentima, pri čemu je Grbin spomenuo bivše ministre u Plenkovićevoj vladi Lovru Kuščevića i Gabrijelu Žalac te bivšeg HDZ-ovog premijera Ivu Sanadera, umiješane u korupcijske afere.


- Kada Kuščević urbanizira svoju parcelu da bi se obogatio, demontira li državu Kuščević koji radi nešto što ne smije, ili novinar koji to otkrije? To je pitanje koje postavljam Plenkoviću i njegovoj ekipi kada govore o demontaži. Demontiraju li državu oni koji pričaju o problemima ili oni koji probleme stvaraju?, upitao se Grbin.

Dodao je da su demonteri oni koji krše zakon i urušavaju državu, a da je obveza svih ostalih da o tome govore, nude rješenja te na sljedećim izborima promijene vlast.

O privođenju u Zadru

Osvrnuo se i na privođenje u Zadru građanina zbog napisa na društvenoj mreži da bi Plenkovića trebalo dočekati jajima, rekavši da se radi o legitimnom iznošenju stava.


- Zanimljivo je kako su različite reakcije kada neki u crnim košuljama marširaju u Zagrebu, onda se to ne vidi i ne reagira, a kada netko legitimno iznese svoj stav, koliko god to bilo oštro i nekome ne pripadalo u vokabular, da bi premijera trebalo dočekati jajima, onda se tu reagira i, kao u ona dobra stara vremena, kada je Udba žarila i palila i kada se disidente micalo da ih vodstvo ne bi slučajno vidjelo, onda Plenkovićeva policija reagira, rekao je Grbin, dodavši da se time šalje poruka da ovo nije demokracija.

O popisu stanovništva i izbornim jedinicama

Što se tiče popisa stanovništva, koji je pokazao da je broj stanovnika u Hrvatskoj pao ispod 3,9 milijuna, Grbin je rekao kako su izmjene izbornog zakona potrebne te da je redefiniranje broja zastupnika ili izbornih jedinica nužno, a istaknuo je i potrebu uvođenja mehanizma koji će osigurati da se u budućnosti promjene koje proizlaze iz činjenice da nas ima manje reflektiraju u biračkom pravu.


- Ovaj popis je u potpunosti ogolio sliku Hrvatske i pokazao smjer u kojem Hrvatska treba ići ako želi opstati, poručio je Grbin.

Hrvatska je među deset najgorih zemalja u svijetu po broju mrtvih kao posljedica infekcije COVID-om. Naš zdravstveni odgovor na krizu je među gorima u svijetu

O Horvatu

Komentirao je i oporbenu inicijativu za opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata, kojeg prozivaju zbog spore obnove nakon potresa.


- U ovom trenutku naš prioritet je dati nogom u guzicu onome koji svoj posao nije u stanju raditi, rekao je Grbin, dodavši da se Horvat na mjestu ministra pokazao kao "ogromna štetočina".


Rekao je i kako nije trenutak za vladu nacionalnog spasa, već za vraćanje mandata građanima, ne samo zbog obnove, već i zbog korupcijskih afera i upravljanja koronakrizom.


- Hrvatska je među deset najgorih zemalja u svijetu po broju mrtvih kao posljedica infekcije COVID-om. Naš zdravstveni odgovor na krizu je među gorima u svijetu, poručio je čelnik SDP-a.


- HDZ, Plenković, moraju otići da bi Hrvatska mogla prodisati i opstati, dodao je.

Rekao je i kako je spreman biti kandidat za premijera.

Mi smo socijaldemokratska stranka. Ne može netko dobiti otkaz samo zato što nam se ne sviđa

O suradnji s Možemo!

Što se tiče suradnje SDP-a i Možemo! u Zagrebu i pitanja otpuštanja u Holdingu i revizije mjere roditelj-odgojitelj, Grbin je rekao da SDP smatra da je stanje u Holdingu neodrživo i da ga treba popraviti, ali da pri tome traže da se poštuju zakon i kolektivni ugovor.


- Mi smo socijaldemokratska stranka. Ne može netko dobiti otkaz samo zato što nam se ne sviđa, on mora dobiti otkaz zato što za to postoje stvarni razlozi. I ako se to bude poštovalo, a poštovat će se, i za to imamo apsolutna jamstva gradonačelnika, mi s tim nemamo problem, rekao je Grbin.


Mjeru roditelj-odgojitelj nazvao je neučinkovitom, ali je i rekao kako traže uvođenje kompenzacijskih mjera, te da se to što su tražili u jednoj mjeri i ostvarilo.

O euru

Osvrnuo se i na uvođenje eura, rekavši da već sad imamo inflaciju te da iskustva drugih zemalja pokazuju da se uvođenjem eura cijene još dižu. 


- Mora se uvesti monitoriranje cijena i zatražiti od onih koji su u to uključeni da redovito dostavljaju podatke i onda te podatke objavljivati kako bi se vršio pritisak na pojedine, prije svega, trgovce da cijene živežnih namirnica ne dižu, rekao je Grbin.


Istaknuo je i pitanje izračuna mirovine.


- Mi kada izračunavamo i mirovinu danas koristimo cijelu stopu inflacije. Međutim, problem je upravo u onome što je potrebno za svakodnevni život - u hrani. I zato treba promijeniti cijenu izračuna mirovina, o čemu ćemo govoriti u danima koji su pred nama, osigurati da se mirovina prilagođava porastu stvarnih troškova života kako bi ljudi od nje mogli živjeti, rekao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!