18:06 / 07.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Privremeni smještaj svima u roku od nekoliko tjedana

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Država je sklonija kupnji nego najmu smještajnih kontejnera, koji će ostati u državnom vlasništvu.
Sljedećih tjedana trebale bi biti podmirene potrebe za privremenim smještajem stanovnika s potresima pogođenih područja, rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić nakon sastanka u vladi s domaćim proizvođačima stambenih kontejnera.

➡️ Posljedice potresa - najnovije informacije
➡️ "Urušne vrtače u selu Mečenčani velika su opasnost za stanovnike"
➡️ HRT-ov novinar još je '98. upozoravao na lošu obnovu 

- Ideja je da u sljedećim tjednima iz domaće proizvodnje, minimalno iz uvoza i u kombinaciji s nabavkom mobilnih kućica, u potpunosti zadovoljimo sve potrebe za privremenim smještajem stanovnika potresima pogođenih područja, rekao je Ćorić. Po njegovim riječima bit će potrebno između tisuću i tisuću i pol smještajnih objekata za privremeni smještaj.

S obzirom da izgradnja trajnih objekata neće moći početi prije nego to vremenske prilike dozvole te da će cijeli proces zasigurno potrajati, država je po njegovim riječima sklonija kupnji nego najmu smještajnih kontejnera, koji će ostati u državnom vlasništvu.Rekao je i da se razdoblje isporuke objekata za privremeni smještaj pokušava ubrzati koliko god je to moguće, s obzirom na potrese u Zagrebu i na Banovini i pandemiju koronavirusa koji su ispraznili njihove zalihe. Značajnija dostava se, dodao je, očekuje od druge polovice idućeg tjedna, kada će se uspostaviti maksimalni kapacitet proizvodnje.

Vlada po Ćorićevim riječima inzistira da ti privremeni objekti budu što opremljeniji kako bi osigurali minimum standarda za život i boravak, do kreiranja trajnog rješenja, po konačnoj procjeni šteta. Modularni objekti su jedno od rješenja, rekao je Ćorić, iskaknuviši da će se pritom voditi računa o maksimalnoj razini protupotresne zaštite. Što se tiče cijene mobilnih kućica i kontejnera, rekao je da razne razine opreme znače i različite cijene, a da proizvođači idu za tim da njihovi standardizirani proizvodi imaju ujednačene cijene, uz manje oscilacije.

Tražit će se dodatna pomoć turističkog sektora

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac najavila je za sutra sastanak s hotelijerima i Hrvatskom udrugom turizma, kako bi se vidjelo koji su još smještajni kapaciteti na raspolaganju. Turistički sektor je po njezinim riječima do sada donirao 114 mobilnih kućica, a razgovarat  će se o tome koje su još mogućnosti koje bi se mogle angažirati. Riječ je, kako je rekla, o kućicama u koje se može smjestiti do šest osoba, s dvije spavaće sobe, kuhinjom i toaletom.

Vlasnik krapinske tvrtke Jedinstvo, koja se bavi izradom kontejnera Josip Mihalić, najavio je isporuku 350 kontejnera za stanovanje, koji su namijenjeni ljudima u potresom devastiranom području. Na pogođenim područjima po njegovim je riječima hitno potrebno tisuću mobilnih jedinica koje imaju sanitarni čvor, kuhinju, manji dio za spavanje i također manji dio za dnevni boravak. Taj je jedan modul, rekao je Mihalić, s ukupno 15 kvadratnih metara, (6x2,5) metra, a za veće obitelj dodat će se još jedan modul bez sanitarnog čvora i kuhinje.

Kontejneri i modularne kuće za Banovinu

Proizvođačima odgovara i da se moduli i unajmljuju, navodno je da je to, kaže Mihalić, dobro za EU koja plaća najam. Prema njegovoj procjeni, za dva mjeseca može se napraviti oko 500 kontejnera, a cijena najma ovisila bi o trajanju najma. Svi proizvođači bi po njemu mogli isporučiti tipske stambene jedinice za dva mjeseca. Mihalić je kazao da je Vlada od Jedinstva naručila 250 kontejnera , a budući da narudžba za 100 već postoji to je ukupno 350 kontejnera koji će biti isporučeni u  40 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!