Problema u hitnoj službi ne manjka - kako ih riješiti?

14.05.2023.

07:00

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Hitna pomoć

Hitna pomoć

Foto: Dnevnik / HRT

Proteklih nekoliko mjeseci HRT je izvještavao o mnogim problemima s kojima su se susretali djelatnici hitne medicinske pomoći. Novi zakon, koji bi uskoro trebao biti donesen, trebao bi odgovoriti na pitanja poput onih hoće li i kada dobiti beneficirani radni staž, što je s hitnom helikopterskom službom te kako odgovoriti na izazov zbrinjavanja najudaljenijih pacijenata i manjak djelatnika.

Problema u hitnoj službi ne manjka. Šokantna fotografija s hitnog prijma bolnice u Sisku, posada hitnog glisera vesla do otoka jer su im motori otkazali na putu prema Splitu, kvar na novom brodu u Dubrovniku već na prvoj intervenciji.

- Očito da taj gliser ne zadovoljava uvjete, da se išlo samo da se nešto što prije napravi i da se pokaže da se nešto radi. Sisačko-moslovačka županija je prije nekoliko godina prošla potres niti u jednom trenutku nisu dvije osobe stavljene u isti krevet. Ravnatelj je još uvijek ravnatelj i to je na žalost naša činjenica, komentirao je situaciju Tomislav Petrušić, inicijativa Hitna uživo 194.

Činjenica je i da je oprema zastarjela, da ljudi nedostaje te da im je beneficirani radni staž prijekopotreban.

- Ako uzmemo da svako četvrtu noć radim aktivno pa onda sam ja sebi izračunala za 17 godina da sedam godina nisam spavala. Znači sedam godina, to mora ostaviti posljeice po zdravlje, to je i dokazano, istaknula je Gordana Antić, dr. med. specijalistica hitne medicine, Istarska županija.

Donošenje zakona o hitnoj medicinskoj službi očekuju do kraja godine.

- Po tom zakonu automatski se ide u dodjelu dobivanja statusa skraćenog radnog vijeka za djelatnike hitne službe. Ovi mladi kad dođu imat će motivaciju za rad i kako čujem nema ih toliko u djelatnosti ni liječnika ni koji hoće raditi. Možda im bude ovo poticaj da dođu raditi u hitnu službu, rekao je Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine.

Poticaj je i specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara koje počinje u lipnju, prilika je to za 375 prvostupnika, ali i nadomještaj potrebnih djelatnika.

- Oni koji imaju trogodišnje školovanje, dvije godine staža, stječu sve uvjete po pravilniku i negdje oko 20-22% povišica plaće koja bi slijedila, objasnio je Antun Bajan,  PhD (c)/voditelj specijalističkog usavršavanja za RH.

- To je još jedan doprinos i zaista pružena ruka ministra zdravstva prema hitnoj medicinskoj službi a to je da vam se poveća i osigura koeficijent, rekla je Ivana Portolan Pajić, Ministarstvo zdravstva.

Radi se i na hitnoj helikopterskoj službi, tko se javio na natječaj još nije poznato.

- Dana 22. svibnja valjda ćemo znati tko se to javio i imamo li helikopterskog operatera za čitavu Hrvatsku, naveo je Mladen Tureček, Udruga za pomoć mladima HELP.

Problema će, kažu, biti od udaljenosti helidroma do premalog broja sati letenja. Ipak, Hravatska bi trebala dobiti hitnu službu i četiri helikoptera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!