Prekršajna prijava protiv ravnatelja sisačke bolnice, HLK traži očitovanje

10.05.2023.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT/M.M.

Dvije pacijentice na jednom krevetu

Dvije pacijentice na jednom krevetu

Foto: HRT / Dnevnik

Nakon izvida inspekcije Ministarstvo zdravstva podignulo je prekršajnu prijavu protiv ravnatelja sisačke bolnice Tomislava Dujmenovića zbog slučaja dviju pacijentica smještenih u isti krevet. U međuvremenu, ravnatelj je smijenio voditelja Hitne te obavijestio Ministarstvo o prijedlogu mjere protiv medicinske sestre koja je, kako kaže, toga dana na trijaži dvije pacijentice smjestila na jedan ležaj. 

Predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK Lada Zibar izjavila je da su zatražilli očitovanje sisačke bolnice i ravnatelja o slučaju smještaja pacijentica na istom ležaju, ali i istaknula da oni ne donose sankcije.

Zibar (HLK): Zatražili smo očitovanja, ali mi ne donosimo sankcije


- Već smo zatražili očitovanje sisačke bolnice, odnosno ravnatelja Tomislava Dujmenovića, vezano uz taj događaj, izjavila je Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore, novinarima nakon što je nalaz zdravstvene inspekcije o slučaju u sisačkoj bolnici proslijeđen na postupanje Komori.

Dodala je da je rok za odgovor 15 dana te da ga još nisu dobili.

Objasnila je i da Povjerenstvo kojemu je na čelu, ne donosi nikakve sankcije već su one u domeni Časnog suda Komore koji može odlučiti o izricanju opomena ili pak oduzimanju licence.

Istaknula je i kako je Komori apsolutno neprihvatljivo to što se dogodilo u sisačkoj bolnici, gdje su dvije pacijentice smještene na isti ležaj.

Na zajednički ležaj smjestilo ih je osoblje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) 14. travnja zbog preopterećenosti odjela, utvrdila je Komisija za unutarnji nadzor.

Fotografija pacijentica prvo je objavljena na Facebooku udruge Hitna uživo 194.

Zibar je pojasnila da je Komora inače nadležna za postupanje samo prema liječnicima koji su njezini članovi, što znači da ne mogu postupati u odnosu na cijeli sustav.

- Pogledat ćemo sve u što su uključeni liječnici u tom događaju i zatražiti njihovo očitovanje, rekla je.

Istaknula je i da se neće donositi "ad hoc" odluke, nego će se o slučaju raspravljati na sjednici sedmeročlanog povjerenstva.

Upitana treba li otići ravnatelj sisačke bolnice, odgovorila je da Komora ne može tražiti smjenu ravnatelja dok ona ne može davati političke izjave.

Na temelju izvida zdravstvene inspekcije u Općoj bolnici Sisak i Zavodu za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, podignut je optužni prijedlog prema Prekršajnom sudu u Sisku protiv odgovorne osobe Opće bolnice Sisak (OB Sisak) i spomenute zdravstvene ustanove zbog kršenja Zakona o zaštiti prava pacijenata te je obaviješteno Upravno vijeće OB-a Sisak koje će o utvrđenom nalazu zdravstveno–inspekcijskog nadzora poduzeti eventualne mjere sukladno svojim ovlastima.

Razriješen dužnosti voditelj OHBP-a


Voditelja hitnog bolničkog prijma smijenio je ravnatelj bolnice, a sankcija će biti i za sestru koja je pacijentice smjestila na isti krevet, iako ležaja nije nedostajalo, barem prema nalazu inspekcije Ministarstva, dok je ravnatelj bolnice prije tvrdio da nije bilo slobodnih kreveta u tom trenutku. Beroš: Neprihvatljiv događaj

Slučaj je neprihvatljivim ocijenio i ministar zdravstva Vili Beroš

- Ravnatelja ne mogu smijeniti ja, odnosno mogu u jednoj krajnjoj fazi, međutim do toga u ovom trenutku ipak nije došlo jer sam i zadnji put rekao da moramo redom upotrijebiti onaj alat, rekao je.

Ustvrdio je da je bilo slobodnih mjesta na odjelima te da ne vidi problem da se pacijentica sa kolica kojima je dovezena iz doma za starije ostavi 5 ili 10 minuta dok netko ne ode po druga kolica ili slobodan krevet.

Na ta i druga pitanja ravnatelj Dujmenović nije htio odgovoriti. Protiv njega i bolnice Ministarstvo je podignulo prekršajnu prijavu. Njegove smjene za sada nema, ali ni ostavke.

Upitan smatra li da bi Dujmenović sam trebao dati ostavku, Beroš je rekao rekao je kako bi on to učinio da je na njegovu mjestu, osobito zato što je u jednom trenutku iznio informacije koje nisu bile istinite.

Rekao je i kako su obje pacijentice stabilnog stanja, iako je jedna od njih već bila preminula.

Čeka se odluka, traže se dopune nalaza


Na potezu je i Upravno vijeće sisačke bolnice. Dopune nalaza inspekcije Ministarstva zdravstva zatražit će Hrvatska komora sestara i tehničara.

- Radi li se možda o trenutnom propustu, možda u organizaciji, i propustu pojedinca to ćemo utvrditi, ali sigurno nije slika svih onih sestara koje rade u zdravstvu, ovo je izoliran slučaj, poručuje Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara. 

Je li, uz niz očitih nepravilnosti, bilo i kršenja GDPR-a, istražit će Agencija za zaštitu osobnih podataka, iz koje kažu da za sada nisu zaprimili prijavu članova obitelji pacijentica. O svemu je obaviješten i DORH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!