18:41 / 22.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./IMS/HRT

Problemi s imovinskom karticom ministra Kujundžića

-

-

Foto: - / -

Ne prestaju reakcije na imovinsku karticu ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog nedavno kupljene kuće u Zagrebu.
Ne prestaju reakcije na imovinsku karticu ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog nedavno kupljene kuće u Zagrebu.

U nju navodno nije upisao iznose koji nedostaju za kupovinu nove kuće u Maksimiru te nije prikazao stvarnu vrijednost kuće koju ima u Markuševcu. Slučajem će se pozabaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon medija, imovinskom karticom ministra Milana Kujundžića bavit će se i povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

- Ako se utvrdi nesklad između onog što je dužnosnik naveo i ono što je povjerenstvo samo prikupilo, dužnosniku će se uputiti zaključak u kojem će povjerenstvo od njega zatražiti da utvrđeni nesklad obrazloži, rekla je Martina Jurišić, glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

I dok se preispituje imovinska kartica ministra vezano uz novu kuću, danas se problematizira i vrijednost kuće u kojoj živi. Ministar tvrdi - kada je kuću kupio procijenjena je na oko 120 000 eura, danas s obzirom na rast cijena nekretnina vrijedi dvostruko više.

Iz priopćenja ministra zdravstva Milana Kujundžića:

Kuću u Markuševcu veličine 120 m2 moja supruga i ja kupili smo 2010. godine kreditom od 100 000 eura podignutim u PBZ-u, uz kamatnu stopu 6,40%.

To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene na najnižoj razini. U ožujku 2016. g. (sedam mjeseci prije nego sam izabran za ministra) reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65 tisuća eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamatu od 2,99%.

Premijer iz Davosa poručuje:

- Sutra ću vidjeti ministra pa ćemo razgovarati, ovako ne mogu nešto puno komentirati, ja vjerujem da će on sve to pojasniti, naglašava Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U SDP-u kažu, pitanja postavljena u javnosti su logična, a ministrovi odgovori nisu.

- Javnost ima pravo znati od koga je posudio novac i koliko, čisto zbog toga da javnost može pratiti postoji li neka vrsta ovisnosti za vraćanje usluge toj osobi, govori Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

Iako nije njihov miljenik, iz Mosta poručuju.

- Treba biti iskren i priznati da je taj čovjek, ipak i bez politike, jedan jako dobar liječnik, tako da bi mogao i tu nekakva sredstva sigurno osigurati, ali bi trebao definitivno biti transparentniji, ističe Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

I dok ministar kaže da cijeli život radi, stvara i štedi, ali i otplaćuje kredite, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdit će ima li elemenata za pokretanje postupka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!