Probijena druga cijev tunela Učka

18.09.2023.

Zadnja izmjena 19:37

Autor: Dajana Kruneš/Klara Dujmović/M.B./T.S./Dnevnik/HRT

Probijena je druga cijev tunela Učka. Nakon gotovo 1000 dana radova, paralelnog probijanja cijevi s obje strane - posljednji dio tunela dugog 5600 metara probijen je uz brojne uzvanike. Kvarner i Istra desetljećima čekaju drugu cijev, tunel je probijen, ali na prolazak njome morat će još pričekati jer se radovi nastavljaju. Svečanosti probijanja druge cijevi tunela nazočili su premijer Andrej Plenković, resorni ministar Oleg Butković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.   

Galerija
Svečanost probijanja druge cijevi tunela Učka, Foto: Damir Skomrlj/CROPIX
Svečanost u tunelu Učka, Foto: Damir Skomrlj/CROPIXSvečanost u tunelu Učka, Foto: Damir Skomrlj/CROPIXProbijena druga cijev tunela Učka, Foto: Damir Skomrlj/CROPIXSvečanost probijanja druge cijevi tunela Učka , Foto: Damir Skomrlj/CROPIXSvečanos probijanje druge cijevi tunela Učka, Foto: Damir Skomrlj/CROPIXProbijena druga cijev tunela Učka, Foto: Nel Pavletic/PIXSELLProbijena druga cijev tunela Učka, Foto: Nel Pavletic/PIXSELLPremijer Plenković na svečanosti probijanja druge cijevi tunela Učka, Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Novinarka Klara Dujmović je za središnji Dnevnik HTV-a izvijestila koji će se infrastrukturni radovi nastaviti kako bi se Istarski ipsilon povezao s mrežom hrvatskih autocesta.

- Nastavljaju se veliki infrastrukturni radovi, kada je riječ o riječkoj strani, pretvaranje brze ceste u autocestu od Učke do Matulja, a kada je riječ o istarskoj strani, danas su službeno otvoreni radovi na vijaduktu Lim, a do kraja godine trebalo bi početi i s duplanjem mosta Mirni.

Dario Silić, izvršni direktor Bina Istre d.d je opisao što možemo očekivati od tih radova.

- Danas je uistinu povijesni dan, probili smo drugu cijev tunela Učka od 5,6 kilometara, ali smo započeli i s gradnjom dionice autoceste Matulji-Učka od 10 kilometara čime dodatno spajamo Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Počeli smo prvih 4 kilometara, a otvorili smo gradilište i na vijaduktu Limska draga, a do kraja godine planiramo i početak gradnje na vijaduktu Mirna, ta dva objekta zajedno čine 1,6 kilometara i jako su zahtjevni, specifični i imamo tri godine da sve završimo kako bi do kraja 2026. sve bilo gotovo.

- Jako smo se mučili paralelno s gradnjom tunela i probijanjem, nije gotovo, imamo još nekih 9 mjeseci da ga pustimo u promet, ali smo prije nekoliko dana zatvorili financijsku konstrukciju na restrukturiranju postojećih kredita i na novoj investiciji sveukupno imamo preko 1 milijarde eura, a preko 200 milijuna eura imamo za novu investiciju, započeli smo s prva četiri kilometara, dioničari Bina Istra direktno su osigurali, i iako je galopirajuća inflacijom, imali smo problema s radnom snagom, lošim materijalom, sretni smo što nas prati 9 domaćih i međunarodnih banaka, istaknuo je Silić.

Iako je danas probijena druga cijev na tunelu Učka, posla ima još mnogo.

- Imamo još jako puno posla, još nekih 2, 6 kilometara, oprema, signalizacija, postojeću cijev treba renovirati, rekao je Silić.

- Ipak, do 2026. godine istarski ipsilon bit će pretvoren u autocestu i biti će integriran u hrvatsku mrežu autocesta, zaključila je Dujmović. 

"Zaokružujemo mrežu hrvatskih autocesta"


- Na taj način s četiri prometne trake povezujemo hrvatsku Istru s mrežom hrvatskih autocesta u istoj godini kada to radimo s hrvatskom Baranjom. Ministar je govorio o dovršetku jadransko-jonskog koridora, prošlog tjedna odluka na Vladi, kao i ovaj dio koji se odnosi na Žuta Lokva-Križišće-Novi Vinodolski, praktički Rijeka koja ide s cestom do Bosiljeva plus dionica koja ide od Metkovića preko Stona do Dubrovnika - puni profil autoceste, i na taj način da zaokružimo mrežu hrvatskih autocesta u neposrednom razdoblju koje je ispred nas, rekao je novinarima na svečanosti probijanja druge cijevi premijer Planković.

- Krenuli smo 2016. godine u realizaciju ovog cijelog projekta koji ima tri faze - to je pun profil autoceste od Pazina do tunela Učka, to je ova druga cijev tunela i završetak od tunela Učke do Matulja. To je ukupno 570 milijuna eura u šest do sedam godina, to je zaista veliki iznos, rekao je ministar Butković.

- To je preko 1000 tona tekućih eksploziva, emulzije, po prvi put u Hrvatskoj korištenih u tunelogradnji. Preko 3000 tona je čelika, preko 1,3 milijuna tona iskopa. Imamo 24 poprečna prolaza od kojih su 12 pješački, 12 za vozila u slučaju evakuacije i incidentnih situacija. Dvadeset i osam godina nije baš da smo mirno spavali znajući da tunel nema izlaza za nuždu. Konačno smo probili, Silić, direktor Bina Istre.


- Ovo je znak da Hrvatska tehnološki može pratiti i provodi projekte koji se mogu mjeriti s onima koji su najkvalitetniji u Europi i u svijetu, rekao je predsjednik Sabora Jandroković. 

 Naglasio je da je riječ o projektu nacionalnog karaktera koji nadilazi političke interese.

Kroz drugu cijev već idućeg ljeta


Radovi su trajali malo više od dvije godine, a kroz drugu tunelsku cijev mogli bismo voziti već od idućeg ljeta, čime će se put od Zagreba do Pule skratiti na dva i pol sata.

Probijanje cijevi dulje od 5 kilometara s više od 2000 odrađenih miniranja otežavao je velik broj jama i pukotina. Slijedi postavljanje betonske obloge, asfaltiranje i opremanje tunela. Radovi teku i na pristupnim cestama. Na istočnom izlazu iz tunela bit će veliko odmorište, s kojeg će se prostirati pogled na cijeli Kvarnerski zaljev. Vrijednost ove faze radova je oko 200 milijuna eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!