Procjenjuju se štete nakon obilnih kiša na riječkom području i Gorskom kotaru

30.09.2022.

19:54

Autor: Ivana Perić/Jelena Tomac/Blanka Uzelac/Tanja Kuturovac/Danijela Minić/Dnevnik/IMS/HRT

Poplavljena cesta u Gorskom kotaru

Poplavljena cesta u Gorskom kotaru

Foto: Dnevnik / HTV

Klimu smo itekako poremetili i sve češće smo žrtve vremenskih ekstrema. Nebo se posljednjih dana sastavilo sa zemljom. I dok se potopljena Rijeka, nakon nezapamćenog nevremena polako vraća svakodnevici, karlovačko je područje poslovično neuralgična točka. Kupom uzvodno u Gorskom kotaru visoki vodostaji stvaraju probleme. 

Tek se jutros traktorom moglo u Blaževce, nedaleko od Vrbovskog u Gorskom kotaru. Ondje živi 30-ak ljudi. Zbog obilnih kiša Kupa se izlila, a u Blaževcima su ljudi ostali potpuno odsječeni i to drugi put u 14 dana.

- Pogledaš van i već ti je oko kuće sve pod vodom, kazala je Vlatka Vrbanac, stanovnica Blaževaca.

- Podrum, štale, sve je bilo u vodi. Krumpire nismo vadili jer smo znali da je ovako vrijeme, da će opet biti, izjavila je Darinka Matijašec iz Blaževaca. 

- Tako još nije bilo, ja sam tu 40 godina, izjavio je Joža Matijašec.

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić kazao je da ovakve poplave, koje su se dogodile već dva puta u 10 dana, inače se rijetko događaju. Mislim da ćemo sad morati kroz nove operativne mjere kako bi najbolje zaštitili ove ljude, kazao je.

Sve hitne službe, kada Kupa nije u stanju primiti svu vodu, kada se pritoci prelijevaju, na raspolaganju su ugroženima. Novinarka Blanka Uzelac kazala je da pripadnici vatrogasnih postrojbi pomogli mještanima. Za sada je stanje stabilno. 

- Cesta koja ide prema Blaževcima otvorena je za promet, kazala je i dodala da je kiša danas padala na mahove.   

Bujanje vode u Gorskom kotaru posljedično donosi i val na karlovačko područje. Novinarka Tanja Kuturovac izjavila je da je stanje u Karlovcu pod kontrolom. Kupa posljednjih sati stagnira i zaustavila se na 729 cm i na snazi su i dalje redovne mjere obrane od poplave. Još uvijek su zatvorene dvije prometnice - jedna je lokalna, na području Ozlja prema Levkušju i jedna državna DCO36 u mjestu Koritinja, kazala je Kuturovac.

Dok se ne izgradi cjeloviti sustav obrane od poplava za grad Karlovac, što bi moglo biti 2027. godine, novinarka Kuturovac pitala je Miru Radu, zapovjednika JVP-a Karlovac, kako se mogu najbolji zaštititi imovina i ljudi.

- Osim Hrvatskih voda, vatrogasci grada Karlovca su se također uključili u obranu od poplava. Prema nekim našim rješenjima koje smo ponudili pokazali smo da možemo stati na kraj našim nedaćama. Izgradnjom privremenih nasipa osigurali smo kuće, kazao je Rade te objašnjavao da su na raspolaganju imali i boks barijere, vodene barijere, ali ih nisu uspjeli koristiti zbog većeg vodostaja nego što su bili najavljeni. Istaknuo je da se u svijetu takvi sustavi obrane od poplave koriste, ali da ipak nisu svemogući.

Na riječkom području šteta se utvrđuje se šteta. Ulična bujica ondje je odnijela i jedan život. Grad se polako vraća u normalu. Nastava se održava u svim školama, sve su prometnice prohodne. Poplavljeni objekti suše se i čiste. Iz nekih se još izbacuje voda.

Studentski restoran Index, koji je u poplavi teško stradao, i noćas je imao problema s prodorom vode. Anita Mavrinac Klarić, zamjenica ravnatelja za prehranu Studentskog centra Rijeka kazala je da će se šteta utvrdiit tek kad se sanira voda. Restoran ostaje zatvoren do daljnjeg.

Šteta od goleme količine kiše koja je u srijedu potopila Rijeku tek se mora procijeniti. U međuvremenu, nova kiša stvara nove probleme. I noćas je na terenu bilo tridesetak riječkih vatrogasaca.

Hinko Mance, zapovjednik JVP-a Grada Rijeke, kazao je da su imali četiri intervencije.

Dan je prošao mirno, uz manju količinu kiše, ali sunce nikako da se probije kroz oblake. Na području Rijeke u posljednja dva dana palo je nevjerojatnih 370 litara kiše po četvornom metru.

Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a, poručila je da u sljedećih deset dana ovakvog ekstrema kako u Rijeci, ali i u Hrvatskoj neće biti.

Količinu kiše koja se prije dva dana sručila na Rijeku ne bi mogao podnijeti niti oborinski sustav nijednog grada u Hrvatskoj, kazala je novinarka Danijela Minić i dodala da je to istaknuo i ministar Butković. 

Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke kazao je za HTV, da se taj sustav unaprijeđuje putem realizacije velikog europskog projekta vodne aglomeracije Rijeka. 

- Obuhvaća i Rijeku i jedinice lokalne samouprave u našem susjedstvu. Vrijedan je 2,2 mlrd. kuna zajedno s PDV-om. Sufinanciran je europskim sredstvima u preko 70%, kazao je Filipović i dodao da je potpisano pet ugovora, a da još dva čekaju potpis i proces javne nabave. Pozvao je građane na strpljenje jer će radovi trajati tri do pet godina.

Govoreći o tome kako je Rijeka kišovit grad Filipović je kazao da su prekjučer bili rekorderi po količini padalina jer je palo više od 300 litara kiše po kvadratnom metru te da nijedan sustav ne može biti projektiran na takvu količinu. Šteta je najveća na Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Dječjoj kući i Muzeju grada Rijeke.

Štete se procjenjuju u prostorima u kojima je Grad vlasnik. Filipović je kazao da je stiglo više od 30-ak zahtjeva i oni se obrađuju. 

- Kad se podvuče crta, krenut ćemo i prema osiguravajućim kućama jer su svi objekti osigurani, izjavio je i dodao kako se nada ostvarenju obećanja ministra Butkovića u vezi s pomoći oko obnavljanja vatrogasne opreme.

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!