Stipaničev: Pacijentima u ovom valu znatno brže treba hospitalizacija

23.11.2021.

08:27

Autor: Studio 4/D.M./HRT

Stipaničev u Studiju 4

Stipaničev u Studiju 4

Foto: HRT / HTV

U posljednja 24 sata imali smo dvije preminule osobe na COVID odjelima, a 14 pacijenata je u COVID intenzivnim jedinicama, kazao je u emisiji Studio 4 v.d. ravnatelja bolnice u Šibeniku Kristijan Stipaničev. Dodao je kako je donesena odluka da se pri ulasku u bolnicu testiraju svi pacijenti koji se hospitaliziraju, te oni koji prilikom pretraga generiraju aerosol - bili oni cijepljeni ili necijepljeni. Kometnirao je i tijek bolesti i liječenja oboljelih od COVID-a.

- Prije dva tjedna smo imali proboj virusa na jedan od odjela i to od strane cijepljene osobe. Proboj smo brzom reakcijom uspjeli spriječiti i nitko se nije zarazio. Tad je donesena odluka o testiranju cijepljenih i necijepljenih koji se hospitaliziraju, dodao je Stipaničev. 

Testiraju se i pacijenti koji prilikom pretraga generiraju aerosol - gastroskopije, bronhoskopije i slično. Pacijenti su, kaže već na to navikli jer to traje od početka listopada. 

Virus se slobodno širi u populaciji

- U posljednja 24 sata imali smo dvije preminule osobe na COVID odjelima. Imamo 14 pacijenata u COVID intenzivnim jedinicama. Tako da ovog trenutka stanje nije alarmantno, imamo još kapaciteta. Danas možemo malo odahnuti obzirom na prethodne dane, kazao je Stipaničev.

Upozorio je i kako postoji manjak medicinskog osoblja. Radi se, kaže - o kroničnoj situaciji koja je bila akutalna i prije COVID-a. Naglasio je kako se ovog trenutka virus slobodno širi u populaciji i ne može se govoriti o nekim žarištima.

Jesu li cijepljeni ozbiljni prenosnici zaraze?

- Svakodnevno se događa da imamo pacijente koji su cijepljeni sa 2, čak i 3 doze, a pozitivni su na koronavirus. Najčešće su to pacijenti koji su asimptomatski i teško ih je detektirati. Zato smo se odlučili i na testiranja tijekom svake hospitalizacije, upozorio je. 

Potvrdio je kako su se dobne skupine zaraženih znatno snizile. U ovom valu je imamo signifikantno mlađu populaciju koja se hospitalizira. Radi se o pacijentima koji su čak 50. godište. Teško je objasniti zašto je tomu tako, je li razlog što su stariji ranije cijepljeni ili sama mutacija virusa?, upitao je.  

Pacijentima u ovom valu znatno brže treba hospitalizacija

Javljaju im se pacijenti koji danima imaju temperaturu i nedostatak zraka. Razlika od prethodnih valova, dodao je - jest to što pacijentima u ovom valu znatno brže treba hospitalizacija. Kazao je kako u bolnici pružaju sve usluge i trude se da do smanjenja ne dođe. COVID nije 'ukinuo' ostale bolesti tako da ambulante rade normalno. Jedino su odgođene operacije koje neće ugroziti zdravlje pacijenata. 

- Postotak preživljavanja osoba koje su na respiratoru, rekao bih - bolji je nego u prethodnim valovima COVID-a. Oko 50 do 70 posto njih uspije preživjeti. Teško je prognozirati jesmo li na vrhuncu 4. vala, ali vrhunac u bolničkom zdravstvenom sustavu dolazi dva tjedna nakon maksimalnih brojki, naveo je Stipaničev.

Dodao je da su djelatnici koji se nisu cijepili a odbijaju se testirati, ukoliko ih i ima - svjevoljno otišli na godišnji odmor ili bolovanje. Imamo 160 djelatnika koje dva puta testiramo i s tim u vezi nemamo nikakvih poteškoća, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!