Šibenik: Otvoren treći Covid odjel; nedostaje anesteziologa i medicinskih sestara

03.11.2021.

16:45

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kristijan Stipaničev

Kristijan Stipaničev

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog velikog broja hospitaliziranih šibenska bolnica otvorila je i treći COVID odjel. Trenutačno se ondje liječi 51 osoba, a sedmero ih je na respiratoru. U toj je županiji i danas troznamenkasti broj novooboljelih, 104. Zbog velikog pritiska na bolnicu, zasad je odgođen hladni kirurški program, a operiraju se isključivo hitni slučajevi. Broj COVID pacijenata u šibenskoj bolnici raste iz dana u dan. V.d. ravnatelja Opće bolnice Šibensko-kninske županije Kristijan Stipaničev, dr. med. rekao je u Regionalnom dnevniku HTV-a kako nije definiran broj koliko COVID pacijenata šibenska bolnica može primiti, jer sve ovisi o tome koliko će biti novozaraženih osoba. 

Istaknuo je kakao je danas odlučeno na bolničkom Stožeru da se otvara treći COVID odjel, te se kapaciteti pojačavaju iz dana u dan. Bolnica broji ukupno 250 kreveta.

- Budu li se događale ekstremne brojke, mi možemo ići do velikih brojki s brojem kreveta. Međutim, nadamo se da do toga neće doći. Nadamo se da smo trenutno na nekakvom vrhuncu, koji će sad jedno vrijeme stagnirati, a potom i padati, poručio je Stipaničev.

Klinička slika hospitaliziranih je slična onoj od prethodnih valova pandemije. Hospitalizirani pacijenti su teže bolesni, te su svi na kisiku, među njima je veći broj osoba koje nisu cijepljenje. Ima i oboljelih zdravstvenih djelatnika koji rade s COVID pacijentima i koji rade na drugim odjelima, te nisu vezani uz COVID. Također određeni broj djelatnika bolnice je u samoizolaciji.

- U ovom trenutku se radi o tridesetak zaposlenika, taj broj je u svim valovima bio jednak i to nas ne ugrožava što se tiče funkcioniranja same bolnice, rekao je v.d. ravnatelja Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

"Preko 85 posto zaposlenika ima COVID potvrdu"

Bolnica je morala ići u određeni vid reorganizacije samih odjela, zbog prostornih kapaciteta, opreme i zbog kadrova koji se moraju prenamijeniti, odnosno preraspodijeliti na rad u COVID odjele.

- Prije svega morali smo reducirati hladni operacijski pogon, jer nam ponajviše nedostaje medicinskih sestara, ali nedostaje nam i liječnika, najviše anesteziologa. Hladni operacijski pogon znači - operacije koje su hitne se normalno izvode, međutim, sav operacijski program koji nije hitan, odnosno koji je planiran u naprijed, u ovom trenutku smo morali odgoditi. Ostali odjeli i usluge funkcioniraju kao inače, ali u slučaju da će brojke rasti onda ćemo razmišljati koje ambulante ćemo privremeno zaustaviti, odnosno u kojima ćemo reducirati broj pacijenta koje možemo primiti, zbog primanja COVID pacijenata, naglasio je.

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije trenutno je zaposleno 940 djelatnika, njih 810 ima neki oblik COVID potvrde, bilo da su cijepljeni ili su preboljeli koronavirus. Što znači da preko 85 posto zaposlenika ima COVID potvrdu. Ostali djelatnici prolaze kroz režim testiranja dva puta tjedno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!