12:25 / 07.12.2021.

Autor: Ruža Ištuk/T.V./Dnevnik/HRT

Prof. Baršić o stanju u KB-u Dubrava: Brojevi se polako smanjuju

Prof. Baršić o stanju u KB Dubravi: Brojke se pomalo smanjuju

Prof. Baršić o stanju u KB Dubravi: Brojke se pomalo smanjuju

Foto: HTV / HRT

Iako broj novozaraženih u našoj zemlji pada, pritisak na bolnice i dalje je velik. Prof. dr. sc. Bruno Baršić, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, u podnevnom Dnevniku otkrio je da se brojevi u toj bolnici ipak polako smanjuju.

- Pa evo brojke se pomalo smanjuju, mi danas imamo 123 bolesnika u respiratorom centru. Nažalost, taj se pomak još ne vidi u jedinici intenzivnog liječenja gdje imamo 33 bolesnika. To je i uobičajeno, brojevi će malo kasnije i tamo početi padati, naravno, ako se nastavi ovaj dobri epidemiološki trend, rekao je prof. Baršić.

Otkrio je dob pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja.

- Većina je bolesnika uglavnom iznad 60 godina, ali imamo i mlađe ljude od 33, 35, 40, 44 godine, dakle mlađe, ali dominiraju stariji pacijenti, kaže.

Iznio je i omjer između cijepljenih i necijepljenih pacijenata.

- Omjer je 25-26 posto, to je sad postojano od kad se ovaj četvrti val zahuktao, a ovi koji su cijepljeni su otprilike 10 godina stariji od onih koji su necijepljeni. To je ono što smo vidjeli da se djelotvornost cjepiva ipak, pogotovo kod starijih ljudi, nakon 6 mjeseci smanjuje, rekao je prof. Baršić.

- Što se tiče omikron-varijante tiče, to je interesantno, još uvijek imamo premalo podataka, vidjet ćemo kako će se virus ponašati kod bijelaca, kod starijih bolesnika. Nemojmo zaboraviti da su Južna Afrika i Nigerija mlade zemlje s prosjekom od 30 i nešto godina, dok smo mi s prosjekom od 70 godina, ili ne znam koliko više. Dakle, puno podataka nam još treba, ali ako se pokaže da je točno to o čemu nas oni izvještavaju, onda je taj virus postao sličan onom SARS virusu iz 2003. godine koji izaziva tu tešku klonulost, a nema tih promjena na plućima koje sada dominiraju kod naših bolesnika, objasnio je.

Činjenicu da im u hitni prijam ne dolaze samo bolesnici iz Zagreba već i iz okolnih mjesta tumači većom procijepljenošću Zagreba.

- Mi doista iz Zagreba primamo 3-4 bolesnika, a ostalo su sve iz istočnih dijelova Zagrebačke županije - Dugo selo, Sesvete, Vrbovec gdje je procijepljenost jako niska - nešto iznad 30 posto. Udio Zagreba je sada oko 35 posto, rekao je prof. Baršić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!