09:38 / 05.01.2021.

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.Z./HRT

Prof. dr. sc. Lakušić: Treba razmišljati kako ubrzati proces obnove

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Prpic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Lakušić je rekao da bi trebalo i obnoviti gospodarski aspekt na području Sisačko-moslavačke županije.
Dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić kazao je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kako se na području Siska, Gline i Petrinje dogodio jači potres od onoga u ožujku u Zagrebu, te da treba razmišljati kako i na području Sisačko-moslavačke županije ubrzati proces obnove.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu

➡️ HEP obustavlja ovrhe i iskapčanja stradalima u potresu ➡️ Gradonačelnik Gline: Isprike medijima, slikat ćemo se kad se život vrati u normalu ➡️ Radimir Čačić: O ratnom profiterstvu i "smeću od kamp kućica"

"Ljude što prije vratiti kućama, gradnja s novim tehnologijama"

Rekao je da potres u Sisačko-moslavačkoj županiji nije bio očekivan, te da ljude što prije treba vratiti u njihove obiteljske kuće, no veliki broj zgrada odnosno kuća bit će nažalost srušeno, jer su dobile crvenu naljepnicu i nisu sigurne.

- Promišlja se u suradnji s Ministarstvom graditeljstva kako u što kraćem vremenu izgraditi što veći broj zgrada. Možda bi bilo dobro krenuti s novim tehnologijama u procesu gradnje, primjerice da određeni broj kuća, zidove i slično proizvedemo u tvornicama u kontroliranim uvjetima, te prenesemo na gradilište i tako ubrzamo proces, dobijemo kraće vrijeme gradnje. To je jako bitno, da su elementi proizvedeni u kontroliranim uvjetima i da dobijemo ono što tražimo - u kratkom vremenu, kvalitetnije kuće da bi ljudi mogli imati dom nad glavom, naglasio je.

Dodao je kako se takav vid gradnje koristi i u Zagrebu, te u drugim dijelovima Europe i dobije se kvalitetna građevina.

- U klasičnoj gradnji najveći je problem vrijeme, naglasio je.

Lakušić: Treba misliti na gospodarstvo i voditi računa o rokovima

Lakušić je rekao da bi trebalo i obnoviti gospodarski aspekt na području Sisačko-moslavačke županije. Istaknuo je da se osim betona, i drvo može također dobro koristiti za gradnju uz druge elemente poput biočelika.

Dodao je da građevinarstvo ima nove tehnologije koje su kvalitetne, te ljudima treba predstaviti takve tehnologije. Lakušić je kazao kako priprema treba biti dobra, te treba voditi računa i o rokovima.

Salopek: Postoje pravila o protupotresnoj gradnji

Arhitekt Davor Salopek rekao je kako postoje pravila kako se gradi protupotresna gradnja, a treba voditi računa i o povijesnom aspektu, odnosno kontinuitetu gradnje. Dodao je da u Petrinji treba obnoviti urbanističku sliku prostora.

Dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasio je kako se trebaju zadržati povijesni aspekti pročelja, ali voditi računa i o sigurnoj gradnji.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!