Opomena pred otkaz profesorici, ali ne zbog veće ocjene Milanovićevu sinu

25.08.2022.

Zadnja izmjena 16:23

Autor: HRT/IMS

Klasična gimnazija u Zagrebu

Klasična gimnazija u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Iz Klasične gimnazije u Zagrebu potvrđeno je HRT-u da je profesorici matematike, nakon što je naknadno povisila ocjenu sinu predsjednika Republike, ravnateljica škole Zdravka Martinić Jerčić izrekla opomenu pred otkaz, kako doznajemo, i zbog dodatnih propusta o kojima će javnost biti obaviještena.

Ravnateljica Klasične gimnazije u Zagrebu Zdravka Martinić Jerčić izjavila je da upozorenje nastavnici matematike, koja je povisila zaključnu ocjenu sinu predsjednika Republike, od 23. kolovoza nije izdano zbog te ocjene, nego na temelju nadzora obavljenog u srpnju ove godine.

Zbog velikog interesa javnosti moram dati pojašnjenje da je pisano Upozorenje na obveze iz radnog odnosa izrečeno 23. kolovoza 2022. proizašlo iz rješenja i prijedloga nadležnog prosvjetnog inspektora na temelju nadzora obavljenog u srpnju ove godine i utvrđenih propusta u radu nastavnice, kaže se u izjavi ravnateljice Martinić Jerčić dostavljene Hini.

Riječ je o završetku afere koja je izbila nakon što je u medijima objavljeno da je supruga predsjednika Republike Sanja Musić Milanović potkraj protekle nastavne godine u nekoliko navrata kontaktirala školu i ravnateljicu, negodujući zbog načina rada nastavnice koja je njezinu sinu predavala matematiku.

Nakon zaključivanja ocjene vrlo dobar, Musić Milanović šalje opsežan mail ravnateljici u kojemu detaljno navodi sve zamjerke na rad nastavnice, ali i kaže kako mail ne šalje s ciljem da se njezinu sinu naknadno promijeni ocjena. Međutim, nakon spornog maila ocjena iz matematike njenom je sinu promijenjena na odličan.

U intervjuu za Telegram prije malo više od mjesec dana profesorica matematike rekla je da je ocjene predsjednikovu sinu i još šestero učenika promijenila nakon što je to od nje eksplicitno tražila ravnateljica, što je ravnateljica opovrgnula.

Prosvjetna inspekcija utvrdila je da su naknadno promijenjene ocjene formalnopravno valjane zato što su promijenjene prije sjednice razrednog vijeća, no ta problematična nepisana praksa navela je resornog ministra Radovana Fuchsa da najavi izmjenu zakonskih propisa u vezi sa zaključivanjem ocjena. Fuchs je ustvrdio da naknadna promjena ocjena predstavlja "sivu zonu koja se mora jasnije regulirati zakonom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!