Školski odbor Klasične gimnazije za sada bez zaključka, čekaju nalaz inspekcije

08.07.2022.

12:14

Autor: Sunčica Findak/T.V./Dnevnik/HRT

U tijeku je sastanak školskog odbora

U tijeku je sastanak školskog odbora

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

O temi koja potresa obrazovni sustav posljednjih dana - tko je i zašto promijenio već zaključene ocjene mlađem sinu predsjednika Republike na sjednici školskog odbora zagrebačke Klasične gimnazije ipak se nije raspravljalo. Čeka se nalaz prosvjetne inspekcije. 

Nakon sjednice školskog odbora bit će sazvana nova, ali tek kada stigne nalaz prosvjetne inspekcije. Tako je odlučila većina od 7 članova i nadglasala manjinu. Sva sreća, kažu profesori gimnazije, da nećemo čekati dugo.

- Imat ću kompletan inspekcijski nadzor ponedjeljak, utorak pa ćemo vidjeti kakvo je stanje, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

To posebno čeka profesorica matematike, na čiji je rad imala primjedbe prva dama, a iza nje, kažu profesori kolege - nije stala ravnateljica škole. Ali oni jesu. Došli su svi i tijekom sjednice školskog odbora bili u zbornici kako bi je podržali. Već zaključenu ocjenu, tvrde profesori, ona nije promijenila. S takvim se potezom, tko god da ga je učinio - nitko u sustavu se ne slaže.

- Podizanje ocjene nakon zaključene ocjene nije moguće bez pravne procedure. Svaka škola to zna, roditelji, stručni suradnici, ravnatelj, ističe Bosiljka Vinković Kukolić, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole, Čakovec.

- Inače je praksa da se ocjena zaključuje na zadnjem satu tog nastavnog predmeta i nakon toga slijedi nastavničko vijeće gdje se priopćavaju rezultati učenika i nema više mjesta za promjenu, objašnjava Katarina Tolja, ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

- Ovdje nije bilo po pravilima igre, sve što se radi iza nije korektno, nije korektno prema tom djetetu, nije dobro napraviti izuzetak, kada se to dijete stavi izvan pravila igre, kaže Zoran Smolčić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića, Šibenik.

Nitko ne osuđuje majku koja se brine za svoje dijete, ali poručuju - trebala je to učiniti u pravo vrijeme, a ne poslati e-mail kada su ocjene već bile zaključene.

- Uvijek je preporuka roditeljima da dođu na predmetne informacije kako bi utvrdili o čemu se radi, poručuje Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar.

- Smatram da je dobro napravila i ja bi se ko lavica borila za svog sina, samo smatram da je zakasnila, kaže Bosiljka Vinković Kukolić.

I što sad? Već se šuška da će nalaz prosvjetne inspekcije biti takav da se ocjene neće poništiti, pa tako nitko neće snositi odgovornost. Drugim riječima - ništa se nije ni dogodilo. Afera nikako. Kako doznajemo - već se uvelike mijenjaju upisne pozicije nakon mature - učenici ne žele u nastavničke smjerove. Kažu: pa nismo ludi da nas se ovako optužuje i da doživimo ovo što je doživjela profesorica matematike na početku karijere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!