Projekt Kupari: Presuda u sporu ministra Paladine i stranih investitora 31. svibnja

25.04.2022.

17:27

Autor: Hina/HRT/V.G.

Plaža i bivši turistički kompleks u Kuparima

Plaža i bivši turistički kompleks u Kuparima

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Presuda u sporu kojeg je ministar Ivan Paladina pokrenuo protiv singapurske hotelske grupacije tražeći milijunske iznose za svoj desetpostotni udio u projektu Kupari bit će donesena 31. svibnja, doznaje se nakon glavne rasprave održane u ponedjeljak.

Na ročištu na zagrebačkom Trgovačkom sudu ovlaštena sudska vještakinja iznijela je dvije varijante procjene vrijednosti ministrova udjela, jednu u iznosu od dvadeset, a drugu od pet milijuna kuna koliko je singapurski suvlasnik koji drži i preostalih 90 posto spreman i platiti.

- Moji klijenti su ugledna hotelska grupacija iz Singapura i zatečeni su razvojem događaja, a naročito da ih tuži aktualni ministar onog ministarstva koje i odlučuje o tome projektu. To je nepojmljivo u poslovnom svijetu, kazao je za Hinu odvjetnik Fran Olujić.

Potvrdio je i da je singapurski vlasnik za desetpostotni udio spreman platiti oko pet milijuna kuna, navodeći da je to iznos razmjeran onome za koliko je većinski dio plaćeno prethodnim ruskim vlasnicima.

Vladimir Batarelo iz odvjetničkog društva BDV koje zastupa ministra Paladina u izjavi novinarima rekao je da je za određivanje vrijednosti udjela "mjerodavan trenutka podnošenja tužbe, a to je siječanj 2020. godine".

- Bilo koje drugo tumačenje suda bi nas iznenadilo i bilo bi odmak od postojeće sudske prakse, rekao je.

To što je Paladina u međuvremenu postao ministar, ocijenio je, ne bi trebalo biti od utjecaja na postupak budući da je Paladina "prenio svoja upravljačka prava".

- Čak je i vještak na posebno pitanje tuženika potvrdio da to nije od nikakvog utjecaja na procjenu vrijednosti, rekao je odvjetnik.

Komentirajući nove izvide DORH-a vezane uz njegovu imovinu, za Hinu je rekao da tu ''nema apsolutno ništa novo i što nije jasno već neko vrijeme''.

- Već je poznata informacija da su moji bivši partneri protiv mene podnijeli veći broj kaznenih prijava od kojih su gotovo sve odbačene, kako je DORH danas i potvrdio. Prema mojim informacijama postupak za jednu ili dvije prijave još nije završio, rekao je Paladina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!