Nova Gradiška: Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

16:44 / 10.06.2021.

Autor: Silvio Stilinović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Projekt odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počela je gradnja posljednjeg dijela velikog projekta vodovodne mreže, odvodnje i pročišćava otpadnih voda u zapadnoj Slavoniji. Točnije Novoj Gradiški i općinama Rešetari i Cernik. Projekt je vrijedan 143 milijuna kuna. 


Sedamdeset posto bespovratnih sredstava osigurano je iz fondova Europske unije, dio sredstava osigurala je Vlada Republike Hrvatske, a dio lokalna uprava. Posljednji uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u sustavu pokrivat će potrebe više od 22.000 stanovnika.

- Jedno bogatstvo tih EU projekata je ne samo u iznosima koje se za svaki projekt alociraju, nego isto tako, u svemu tome što proizlazi na cijelom području Republike Hrvatske, ističe Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora "Hrvatskih voda".

Do sada su izgrađena 32 kilometra kanalizacijske mreže, a više od 1800 kućanstava u desetak naselja dobit će kanalizacijske priključke.

- Drago mi je što su 100 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU i ovaj projekt je ustvari jedan pokazni primjer kako treba provoditi EU projekte, govori Danijel Marušić, brodsko-posavski župan.

- Mještani Rešetara s ovim projektom imaju visok standard življenja u svome prostoru i nema sumnje da će znati cijeniti sve ovo što je učinjeno, naglašava Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari.

Završetkom projekta u kolovozu 2022. grad Nova Gradiška riješit će više desetaka godina star problem pitke vode.

- U ovim danima bit će gotovo 3 godine neprekinutog dovoda vode prema svim našim stanovnicima. Čiste, kemijski čiste i ispravne vode, rekao je Vinko Grgić, gradonačelnik Nove Gradiške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!