Projekt prijelaza s institucionalne skrbi na skrb i podršku u zajednici

01.03.2023.

13:19

Autor: HRT/E.P.C.

Projekt prijelaza s institucionalne skrbi na skrb i podršku u zajednici

Projekt prijelaza s institucionalne skrbi na skrb i podršku u zajednici

Foto: HTV / HRT

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Svjetska banka pokrenuli su projekt kojim se želi s institucionalne prijeći na skrb i podršku u zajednici za djecu, mlade i osobe s invaliditetom. Cilj je za više od 6000 osoba osigurati bolju integraciju u društvo, ali i bolji život u sklopu zajednice ili obitelji. Projekt će se provoditi do kraja 2024.

- Veseli podatak da su izvaninstitucijske usluge, odnosno broj korisnika koji koristi alternativni oblik skrbi sada već preko 7500. Naš cilj je da svi oni koji ne moraju nužno koristiti uslugu smještaja, izađu u alternativni oblik skrbi, dakle kroz organizirano stanovanje, kroz jačanje udomiteljstva i da na taj način osiguramo dodatne kapacitete za žurno izdvajanje, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na predstavljanju projekta i dosadašnjih aktivnosti alternativne skrbi.  


Prema dogovoru Ministarstva i Svjetske banke, izradit će se individualni planovi transformacije za 38 državnih domova socijalne skrbi koji još nemaju individualne planove ili nisu pokrenuli proces prijelaza s institucionalne skrbi.


Individualni planovi transformacije za 38 državnih domova 


Ministar Piletić rekao je da su kroz prethodno programsko razdoblje ustanove koje su sudjelovale u procesu deinstitucionalizacije iskoristile više od 75 milijuna eura kako bi pronašle druge smještajne kapacitete, omogućile alternativnu skrb i organizirano stanovanje te tim osobama omogućile ne samo usluge smještaja, nego i povećanje kvalitete života.

U idućem programskom razdoblju osigurana su sredstva u strukturnim fondovima za proces transformacije i deinstitucionalizacije u ukupnom iznosu od 274,5 milijuna eura, od čega u ESF+ 186 milijuna eura, a u ERDF-u 88,5 milijuna eura, koje će sve ustanove imati na raspolaganju.


Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić rekao je da su natječaji dodjele besplatnih sredstava za deinstitucionalizaciju bili među  najpopularnijima.


- Želimo napomenuti i istaknuti danas da ćemo nastaviti taj kontinuitet, da smo ispregovarali u novoj financijskoj omotnici sredstava za Republiku Hrvatsku u novoj perspektivi 2021. -2027. nova sredstva za deinstitucionalizaciju, rekao bih veća nego ikada prije, što kroz ERDF sredstva i operativne programe koji će iznositi 143 milijuna eura te sredtsva koja će ići preko europskog socijalnog fonda koja se ukupno kreću preko 340 milijuna eura, izjavio je ministar Šime Erlić.


Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam rekao je kako je gotovo univerzalno prihvaćeno da je biti dio zajednice ključno za razvoj ljudi i da su institucije često ograničavajuće i neprimjerene za one koji u njima borave.


Ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici "Izvor Selce", Nikica Sečen rekao je da je transformacijom ustanova socijalne skrbi otvorena mogućnost pružanja i drugih usluga u zajednici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!