Pred naplatnim kućicama u Lučkom oko 11 sati nastale goleme gužve

01.08.2022.

07:50

Autor: T.D./HRT/Hina

 Gust promet na autocesti između Karlovca i čvora Bosiljevo

Gust promet na autocesti između Karlovca i čvora Bosiljevo

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Prvi je dan kolovoza i špica turističke sezone, što se osjeti i na prometnicama. Gužve se stvaraju na pojedinim dijelovima autocesta, a zastoji su mogući u blizini odmorišta, kod čvorova i naplatnih postaja. Malo poslije 11 sati na naplatnoj postaji Lučko - dogodio se pravi kolaps prometa u smjeru mora. - Pred naplatnim kućicama u Lučkom gužve su goleme. Pravi kolaps nastao je prije nešto malo manje od sat vremena. Prije 15-ak minuta viđene su dva vozila Hitne službe koja su prošla kroz naplatne postaje, pa se nagađa o mogućoj prometnoj nesreći. Službene informacije s terena o uzroku gužve još uvijek se čekaju, javila je sa Lučkog novinarka Jelena Šarić

- Od ranog jutra velik je pritisak u smjeru mora. Čini se kako su vozači promijenili svoje navike pa više ne putuju subotom ili nedjeljom, već ponedjeljkom u jutarnjim satima. Usporedbe radi, jučer je kroz naplatnu postaju Lučko do 18 sati ušlo 35 tisuća vozila, a jutros do 10 sati ta je brojka već prešla 20 tisuća. Oni koji tek kreću na put trebali bi se oboružati strpljenjem i, naravno, velikim oprezom na u vožnji, javlja Šarić.

Na svim autocestama u nadležnosti HAC-a zabilježeno je 959.998 vozila te je naplaćeno 53,66 milijuna kuna. Promet je i danas gust, a malo poslije 11 sati na naplatnoj postaji Lučko - dogodio se pravi kolaps u prometu u smjeru mora.

Putnici na autocesti različito reagiraju. 

- Računao sam da će biti nešto gužve, svi izbjegavaju nedjelju, rekao je jedan od turista. 

- S djecom je jako veselo s obzirom na to da su mali. Umorni smo od puta, putujemo iz Bosne. Nismo očekivali ovakve gužve, nije prvi put da idemo za Poreč, rekla je turistica iz BiH.

- Nije smiješno, vrlo je iritantno što moramo sjediti satima i satima čekati. Imamo još 168 kilometara do odredišta, do smještaja koji smo rezervirali prije tri ili četiri mjeseca, rekao je strani turist.

Vremenski uvjeti u većem dijelu zemlje povoljni su za vožnju, a promet je pojačan na gradskim cestama i obilaznicama te pojedinim dionicama autocesta prema moru, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Povremeni zastoji mogući su na autocestama u blizini odmorišta, kod čvorova i naplata te na dionicama gdje traju radovi.

HAK vozače upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cesti te drže sigurnosni razmak između vozila.

Na A1 Zagreb-Split-Ploče povećana je gustoća prometa između čvorova Lučko i Otočac u smjeru Dubrovnika.

Kolona vozila pred naplatnom postajom Trakošćan prema Zagrebu na A2 Zagreb-Macelj proteže se do graničnog prijelaza Macelj, a na čvoru Jankomir u smjeru Zagreba kolona je duga kilometar.

Na A3 Bregana-Lipovac kolona vozila između čvora Jankomir i naplatne postaje Lučko u smjeru mora duga je oko pet kilometara, a između čvora Buzin i čvora Lučko u smjeru mora oko tri kilometra.

Na A4 Goričan-Zagreb zbog prometne nesreće u smjeru Zagreba vozi se uz ograničenje brzine od 40 kilometara na sat. Kolona vozila kod naplatne postaje Sv. Helena u smjeru Zagreba duga je oko dva kilometra.

U pomorskom prometu nema poteškoća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!