Vikend s najvećim brojem vozila u povijesti HAC-a

01.08.2022.

13:31

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Tijekom proteklog vikenda, od 29. do 31. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta ukupno je zabilježeno 959.998 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 53,66 milijuna kuna, što je vikend s najvećim brojem vozila u povijesti HAC-a.

Prema priopćenju HAC-a, u odnosu na usporedivi vikend prošle godine, promet vozila veći je za 2,2 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za jedan posto.

U odnosu na usporedivi vikend iz do sada rekordne 2019. promet vozila veći je za 5,7 posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 1,5 posto.

Kumulativno, od početka godine do kraja srpnja zabilježen je promet veći od 35,5 milijuna vozila. U odnosu na isto razdoblje od sedam mjeseci prošle godine, promet vozila veći je za 20 posto, a iznos naplaćene cestarine za 23 posto.

- Još bitnije je da je promet veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu, i to za čak osam posto, a i ove, kao i prethodne dvije godine, u cilju potpore turističkoj sezoni nije uvedena sezonska cestarina od 10 posto, zaključuju iz HAC-a. 

Premijer Andrej Plenković u Imotskom je komentirao vijest da su Hrvatske autoceste protekli vikend imale najbolji vikend po broju vozila i naplaćenoj cestarini do sada.

Kaže kako to znači da se turisti voze, ali i da Hrvatska tim putem ostvaruje prihode.

- Moramo gledati da Vlada, kao što inače radimo, radimo agilno, radimo adaptabilno, interveniramo kada treba, naravno da imam na umu da je riječ o turističkoj sezoni, da je ovo vrijeme kada je važan trenutak i za prihode svih koji se bave turizmom, ali i za državu, da ima neke koristi od toga, da bismo povećali fiskalni kapacitet za intervencije za onda kada će to trebati, a to će biti jesen, rekao je Plenković.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!