Još jedan produljeni vikend, gužve su na cestama

12.08.2022.

Zadnja izmjena 14:45

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gužve na Jadranskoj magistrali

Gužve na Jadranskoj magistrali

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Zbog veće gustoće prometa povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu ili kraći zastoji na pojedinim dionicama autocesta, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu u smjeru graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i čvora Matulji, Ličkoj (DC1) i Jadranskoj magistrali (DC8), otoku Krku i Krčkom mostu (DC102), na prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima, izvijestio je HAK u petak u 14.45.

Povremeni zastoji mogući su na autocestama u zonama tunela, odmorišta, naplatnih postaja i u blizini čvorova te na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

kolona kraj naplatne postaje DEMERJE je oko 1 km, a kod NP Lučko u smjeru Zagreba je oko 2 km;

Autocesta A8 i A9 Istarski ipsilon:

na tunelu Učka u smjeru Rijeke kolona je 1 km;

na čvoru Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km.

Autocesta A7 Rupa-Žuta Lokva:

kolona vozila kraj graničnog prijelaza RUPA u smjeru GP Rupa (Slovenija) oko 1,5 km.

Krčki most (DC102):

u smjeru kopna kolona je oko 4 km;

Zbog većeg odrona na D414/2 kod mjesta DUBRAVA na Pelješcu promet teče jednim prometnim trakom, naizmjenično, uz regulaciju cestara.

Prometna prognoza za produljeni vikend

Na početku drugog, za neke i produljenog vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom na to da je blagdan u ponedjeljak, ujedno neradni dan za većinu, mnogi će otputovati na kraći odmor zbog čega pojačan promet očekujemo već od popodnevnih sati u petak 12. kolovoza, na važnijim cestovnim pravcima u smjeru juga.

Subotnje će jutro biti također prožeto vrlo jakim prometom u smjeru juga. Među opterećenije prometnice koje smo prethodno spomenuli, dodali bismo i zagrebačku obilaznicu A3 gdje su mogući povremeni zastoji od Jankomira i Velike Kosnice prema Lučkom.

Za nedjelju očekujemo pojačan promet prema jugu u jutarnjim satima, pa onda prema unutrašnjosti od poslijepodneva prema kraju dana. Dulja čekanja ne očekujemo. U posljednje vrijeme ona se više očekuju ponedjeljkom u oba smjera.

Tijekom ponedjeljka, 15. kolovoza, vjernici iz Hrvatske, pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici, u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak, ali i ranojutarnjih sati u ponedjeljak.


Potkraj dana očekuje se pojačan promet prema unutrašnjosti. Posebno prema graničnim prijelazima sa Slovenijom, na izlasku iz zemlje, te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, također na izlasku iz zemlje. Ulazak u Hrvatsku također može biti pojačan iz Srbije i BiH, navode u HAK-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!