Zagreb pun stranih turista, evo što kažu o metropoli

12.08.2022.

06:58

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/P.F./HRT

Strani turisti o Zagrebu

Strani turisti o Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

Potres i pandemija ostavili su trag i na turizmu u Zagrebu - dio smještajnih kapaciteta nakon potresa još nije obnovljen. No unatoč tomu, metropola ima odlične rezultate: do kraja srpnja ostvareno je 80% dolazaka te 85% noćenja u odnosu na rekordnu godinu. Najbrojniji su gosti - Nijemci, Ameriknaci, Englezi, Nizozemci i Francuzi. Ekipa HRT-a prošetala je gradom i razgovarala s turistima.

Iako se Zagreb u ovim ljetnim mjesecima čini prazan, jer su domaći ljudi otišli na more, Tkalčićeva ulica i Gornji grad su puni. Najviše je stranaca.

- Jako nam se sviđa Zagreb. Išle smo turističkim autobusom kroz grad. Vidjele smo katedralu i crkvu svetog Marka, rekla je Alessia iz Italije.

- Bio sam u Muzeju prekinutih veza i baš mi je bilo zabavno, a sutra bih želio otići u Muzej iluzija. Imate baš mnogo zanimljivih muzeja, istaknuo je Brandon iz SAD-a.

I promet u suvenirnicama ove je godine neusporedivo veći u odnosu na prethodnu. Turisti koji dolaze iz cijeloga svijeta najviše su zainteresirani za hrvatske proizvode.

- Prodaje se licitarsko srce, monumentsi, katedrala, crkva Svetog marka, navela je što turisti kupuju voditeljica suvenirnice Angela Zafranović.

- Sviđa nam se opuštena atmosfera i arhitektura po cijelom gradu. Nikad ne znaš na što ćeš naići iza ugla. Baš smo sad otkrili neke stube i odlučili proći onuda, naglasila je Pawin iz Australije.

- Vrijeme. Ja živim u Engleskoj i ondje je hladno, ovdje je ipak drukčije, vrijeme je prekrasno, rekao je Deein iz Londona.

- Kultura, prekrasan krajolik, povijest i vino. Upravo smo stigli s kušanja hrvatskih vina - koja su odlična, naglasio je Eugene iz Las Vegasa.

Neki su nas iznenadili znanjem hrvatskog, drugi su ga pak željeli naučiti.

- I know Dobar dan, dobra večer, rekla je Stella iz Francuske.

Uz učenje našeg jezika i dobru zabavu, turistima će Zagreb ostati u lijepom sjećanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!