08:59 / 09.02.2019.

Autor: HRT

Prometnik pijan propuštao vlakove te prijetio sinu i bivšoj supruzi

Ilustracija, foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija, foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svjedoci incidenta na željezničkom kolodvoru ističu da je prometniku, čije je radno mjesto vrlo odgovorno, nakon uhićenja zbog prijetnji izmjeren 1,71 promil alkohola u krvi.
Na željezničkom kolodvoru u Ogulinskom Hreljinu policija je ovaj tjedan uhitila službujućeg prometnika koji je pijan prijetio maloljetnom sinu i bivšoj supruzi. Iako u Hrvatskim željeznicam (HŽ) propagiraju nultu toleranciju na alkohol, prometnik je, kako se doznaje, u konačnici ispitan samo zbog obiteljskog nasilja.

Svjedoci incidenta na željezničkom kolodvoru ističu da je prometniku, čije je radno mjesto vrlo odgovorno, nakon uhićenja zbog prijetnji izmjeren 1,71 promil alkohola u krvi, zbog čega se vozači automobila, primjerice, odmah isključuju iz prometa i odvode na triježnjenje.

Iako policija taj događaj nije spomenula u dnevnim izvješćima, Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je uhićeni prometnik ispitan zbog sumnje da je "počinio kazneno djelo prijetnje", nakon čega su mu "izrečene mjere opreza".

- Kako se u navedenom predmetu provode izvidi, a postupanje tijekom izvida je tajno, nismo vam u mogućnosti dati više informacija o samom predmetu, odgovorila je Hini zamjenica općinskog državnog odvjetnika Anamarija Turkalj.
Podaci koji su u ovom slučaju tajni odnose se i na alkoholiziranost prometnika, koji je navodno pijan propuštao vlakove i istodobno prijetio ubojstvom maloljetnom sinu i bivšoj supruzi.

Hrvatske željeznice Hini su potvrdile da je nakon policijske prijave osigurana zamjena za prometnika u kolodvoru Ogulinski Hreljin te da je željeznički promet tekao nesmetano. O policijskom postupanju čiji je razlog "privatne prirode" u HŽ-u nisu željeli govoriti.

No na pitanje o politici prema konzumiranju alkohola na radnome mjestu, u HŽ-u navode da je u posljednje tri godine otkaz ugovora o radu zbog toga dobilo šest radnika.
Ističu da je sankcioniranje alkoholiziranih zaposlenika regulirano nizom akata - od pravilnika preko kolektivnog ugovora do Upute o načinu i postupku ustanovljivanja prisutnosti alkohola u organizmu radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkoga prometa.

Na konkretan upit o događaju, Policijska uprava karlovačka odgovorila je:  "Sukladno zakonskim odredbama ne možemo odgovarati na upite u kojima se ukazuje na identitet bilo koje osobe". "Policija medije i zainteresiranu javnost pravovremeno obavještava o svim sigurnosno interesantnim događajima", dodali su.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", smatra se da je osoba pijana ako ima od 1,5 promila alkohola u krvi, za što je potrebno popiti litru i pol piva, odnosno osam decilitara vina ili 2,5 decilitara žestokog pića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!