Prometovi autobusi na meti vandala, uvode videonadzor

29.08.2023.

17:36

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT

Splitski autobusni prijevoznik Promet na meti je vandala i to već neko vrijeme. U posljednjih nekoliko mjeseci na autobusima se razbijalo staklo, šarale su se stolice, ali i čupale i iznosile van. Da napadi nisu novost znaju i putnici koji se busevima svakodnevno koriste, a iz Prometa zbog svega upućuju apel.


Što su autobusi noviji, to su im draži, a što će uništiti vandali ne biraju. 

- Na niti jednom od 99 novih autobusa nema da nešto nije oštećeno.  Na pitanje tko su, vjerujem da su to djeca, učenici i radimo sve da ih upozorimo da je to imovina sviju nas, kazao je direktor Prometa Split d.o.o., Stanko Sapunar.

Omiljena su im oruđa sprejevi i čekići za sigurnosni izlaz. Boja se ne može oprati, a duboki rezovi na staklu ne mogu se ukloniti.

- Jedno staklo košta, ovisno o poziciji, od 550 do 1650 eura bez PDV-a, a imamo i potrgane sjedalice. One su otprilike od 200 do 500 eura, kaže Hrvoje Mlikota iz Službe sigurnosti Prometa Split d.o.o.

Splićani su zgroženi. 

Od početka godine u splitskom Prometu bilježe 60 incidenata. Zaposlenike srce boli jer je vozni park star svega šest godina, što je zapadnoeuropski prosjek.

- Za 21 osobu smo podigli prijavu protiv nepoznatog počinitelja i nemamo je namjeru povući, rekao je Mlikota.

- Onaj tko uništi tuđu stvar ili čak, ima specificirano, crtežom promijeni njezin izgled, motornog vozila, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine i u tom smjeru ćemo ići, dodao je.

- Plan je da se u sve autobuse, njih 180, uvesti videonadzor. Nadam se da će tada sigurnost putnika i imovine bit na višem nivou, kaže direktor Sapunar.

A dotad, preostaju samo apeli, i nada da će se, s početkom školske godine mladi vandali umjesto čekića uhvatiti knjige!  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!