Hrvatska pod toplinskim valom, promjena vremena tek u utorak

13.08.2021.

18:05

Autor: T.V./HRT

5. toplotni val ovoga ljeta

5. toplotni val ovoga ljeta

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Još traje 5. toplinski val ovoga ljeta, najdulji dosad. Na obali i u unutrašnjosti Dalmacije temperature dosežu i 39 Celzijevih stupnjeva, a promjena vremena očekuje se tek u utorak. Zbog visokih temperatura liječnici savjetuju pojačan unos tekućine te izbjegavanje boravka na suncu između 11 i 16 sati.- Toplinski val u Dalmaciji će trajati i dulje od tjedan dana i upravo zbog akumulacije i vrućine je i prilično neugodan. Osvježenja nema ni tijekom noći jer se temperatura ne spušta ispod 25 stupnjeva osobito u urbanim središtima uz obalu. Za vikend on će se proširiti i na cijelu unutrašnjost, u ponedjeljak u unutrašnjosti će biti i velika opasnost od toplinskog vala, a promjena vremena dolazi ponegdje u utorak, ponegdje u srijedu uz pljuskove, rekla je meteorologinja Petra Mikuš Jurković.

- Toplotni udar lakše se podnosi uz more - iako su i u Vodicama danas temperature bile blizu 35 stupnjeva. No treba naglasiti i da se ovdje odmara i gotovo 19 tisuća turista, što zapravo znači da je broj stanovnika utrostručen. Visoke temperature i povećan broj stanovnika utječu na broj hitnih intervencija. Službena statistika kaže: 20 posto veći je broj intervencija nego lani, javila je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Anamarija Škorić.

- U prosjeku imaju 10 intervencija dnevno, a dobar dio tih intervencija je povezan je s velikim vrućinama. Stoga medicinska struka uporno ponavlja - treba izbjegavati izlazak na otvoreno u najtoplijem dijelu dana, od sunca se treba zaštititi i treba se dobro hidrirati, najbolje je piti vodu. Strogo bi se ovih savjeta trebali pridržavati oni najosjetljiviji - mala djeca, starije stanovništvo i kronični bolesnici, a za osobe s kroničnim zdravstvenim stanjima vrijedi i zlatni savjet da redovito moraju uzimati propisanu terapiju, dodaje Škorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!