19:24 / 07.08.2020.

Autor: I.D./Franka Jović Tonkli/Dnevnik/IMS/HRT

Pronađen bombarder u Biševskom kanalu

-

-

Foto: - / -

Nestrpljiva djevica 2 strpljivo je čekala gotovo 8 desetljeća. Bombarder zanimljiva imena potonuo je u lipnju 1944., nakon 34 akcije bombardiranja.
Nova senzacija iz viškog podmorja! Nakon 76 godina, na dubini od gotovo stotinu metara, u Biševskom kanalu pronađeni su ostaci savezničkog bombardera Nestrpljiva djevica. Ista istraživačka posada Ronilačkog centra Manta iz Komiže, lani je u tom dijelu akvatorija već pronašla olupinu aviona iste vrste.

Dojava iskusnih ribara i svi smo već na brodu. Uigrana je to istraživačka posada, spremna za velike dubine i još dublje zarone u prošlost.

- Da, to mi je izazov, biti prvi koji će taknuti, u biti ne diram, nego sam prvi koji gledam, nakon mnogo, mnogo vremena, 100, 80 godina. I kad ste taj prvi, to je poseban dar u životu, rekao je Tom Baier, njemački podvodni istraživač.

I evo tog trenutka! Na 98 su metara. Nestrpljiva djevica 2 strpljivo je čekala gotovo 8 desetljeća. Bombarder zanimljiva imena potonuo je u lipnju 1944., nakon 34 akcije bombardiranja. Ostaci su mu nedaleko od još jednog B24, imena Organizirana zbrka, koji je lani otkrila ista družina.

- Do sad smo našli dva aviona na Svecu, dva aviona na Biševu, dakle pet aviona, kaže se da ih je palo 27 i još jedan je pronađen. Pet, šest, sedam - ostalo ih je još 20, znači imamo još vremena da se viđamo, kazao je Lorenz Marović, Ronilački centar Manta, Komiža.

Nestrpljiva djevica 2 leži rasuta blizu jednako uništene Organizirane zbrke. Dok se ne pronađu identifikacijske pločice, postoji sumnja da je Djevica Zbrka, a Zbrka Djevica, no podmorska će se potencijalna zbrka brzo riješiti, jer velika je zajednica ljubitelja i čuvara letačke povijesti Drugoga svjetskoga rata. Već su nam poslali fotografije posade i aviona dok je još bio za borbu i na suhom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!