08:54 / 30.10.2018.

Autor: B.S.LJ./S.M./HRT

Pronađen drugi surfer, nedaleko od Trsta

-

-

Foto: - / -

Jedan od dvojice surfera nestalih u ponedjeljak poslijepodne u moru ispred Umaga sam je doplivao do obale i pružena mu je pomoć. Za drugim se traga.
Slovenski surfer za kojim se od jučer popodne tragalo na području Savudrije pronađen je živ u Italiji, izvijestila je večeras istarska policija.

Radi se o 47-godišnjem slovenskom državljaninu Goranu Jablanovu koji se večeras iz mjesta Sistiana kraj Trsta navodno javio supruzi poručivši kako je dobro, ali iscrpljen. Slovenski mediji prenose da je pronađen dehidriran, iscrpljen i pothlađen. Potraga za Jablanovim je trajala više od 24 sata.


Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o slovenskom surferu su Nacionalnu središnjicu iz Rijeke izvijestili predstavnici Nacionalne središnjice iz Rima nakon što je utvrđen njegov identitet.

Kako je slovenski surfer dospio u Italiju utvrdit će istraga, no postoji više mogućnosti, od one da je sam isplivao nošen morskim strujama ili da ga je neki brod prevezao do Italije.

Dvojica surfera, Hrvat i Slovenac, nestala su jučer popodne u moru ispred Umaga. Hrvat je jučer sam doplivao do obale i pružena mu je pomoć. S obzirom na vremenske uvjete na moru, noćas nije bilo moguće tražiti drugoga.

Kasno sinoć potraga je prekinuta zbog mraka, ali i velikih valova. Prema jutrošnjim informacijama Lučke kapetanije u Puli za slovenskim surferom tragalo je između 15 i 20 osoba, djelatnici Lučke kapetanije, vatrogasci te Gorska služba spašavanja. 

Potraga za surferom nije se mogla provesti s mora zbog nestabilnih vremenskih uvjeta. Bilo je planirano i podizanje dronova kako bi se to područje pretražilo i iz zraka.

Jugo je sinoć na cijelom Jadranu prouzročilo veliku štetu. Zbog jakog vjetra i naglog dizanja mora oštećene su rive, nasukane brodice, poplavljene ulice, a mnogo je mjesta ostalo bez struje. Većina otoka bila je odsječena od kopna jer brodovi, trajekti i katamarani nisu plovili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!