18:11 / 09.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Proširenje kapaciteta u KBC-u Split za oboljele od Covida-19

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U splitskom KBC-u trenutačno može biti primljeno 170 osoba oboljelih od Covida-19, a sada ih je u toj zdravstvenoj ustanovi 114, od kojih je 12 na respiratoru.
Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić  najavio je proširenje kapaciteta u toj zdravstvenoj ustanovi za smještaj oboljelih od Covida-19, jer se očekuje daljnji porast novozaraženih koronavirusom.

- Kako se očekuje porast broja oboljelih od koronavirusa to znači da ćemo u KBC-u Split trebati dodatno povećati smještajne kapacitete za njihovo liječenje, rekao je dr. Ivić za Hinu.

➡️ Ivić: Zabrinjava broj bolesnika na respiratoru
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ U Hrvatskoj 38 preminulih, 1528 zaraženih
➡️ Nacionalni stožer o mjerama, broju umrlih i kritikama
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

Podsjetio je da u splitskom KBC-u trenutačno može biti primljeno 170 osoba oboljelih od Covida-19, a da ih je sada u toj zdravstvenoj ustanovi 114, od kojih je 12 na respiratoru.

- Porastom broja oboljelih povećavat će se i smrtnost, kazao je Ivić.

Podsjetivši da su u prvom valu epidemije zaraze koronavirusom umirale osobe uglavnom najstarije životne dobi, dr. Ivić procjenjuje kako bi u nadolazećem razdoblju moglo doći do povećanja oboljelih i smrtnosti osoba životne dobi između 50 i 60 godina.

Smatra da bi angažiranje splitske Spaladium arene za prihvat oboljelih od koronavirusa trebala biti krajnja varijanta.

- Liječenje težih slučajeva oboljelih od koronavirusa u Spaladium areni bilo bi preteško, a za lakše slučajeve prikladnije je da ostanu doma u samoizolaciji nego da budu u Spaladium areni, objasnio je.

Dodao je kako vjeruje da ipak neće biti potrebno angažirati Spaladium arenu za smještaj zaraženih koronavirusom.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su četiri osobe - dvojica muškaraca od 84 i 70 godina te dvije žene od 79 i 81 godinu, koje su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju.

Od ukupno 48 novooboljelih osoba od koronavirusa u posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije 22 osobe su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1726 osoba je u samoizolaciji na području te županije, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!