10:32 / 10.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Proslava u Banjoj Luci prerasta u skandal

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija na tom događaju.
Proslava neustavnog Dana Republike Srpske u Banjoj Luci sve više prerasta u skandal, i to ne samo zbog pitanja legitimiteta nego i zbog onih koji su bili na njoj. Osim predstavnika srbijanske vlade, strani diplomati svečanost su uglavnom ignorirali. No mnoge je šokirala prisutnost hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija te predsjednika bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragana Čovića.

- BiH: Zvizdić prekida suradnju s Del Vechijom, Crnadak ne
Čović i veleposlanik Hrvatske na proslavi Dana republike u Banjoj Luci 

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova stiglo je priopćenje u kojem stoji da Ministarstvo nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banja Luku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo.

Veleposlanik Del Vechio pozvan na konzultacije

"Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991.. Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Marija Pejčinović Burić danas je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.", stoji u priopćenju MVEP-a.Dragan Čović o svemu se oglasio na Twitteru. Poručio je, među ostalim, da se odnosi mogu unaprijediti samo uzajamnim priznanjem, prihvaćanjem i poštovanjem. "Zaustavimo zlonamjernu i štetnu propagandu, medijska podmetanja i dezinformiranje. Okrenimo se jedni drugima i gradimo odnose povjerenja na temelju ustavnih načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja! STOP MRŽNJI !!!!", poručio je Čović.Čović i Del Vechio bili su prisutni na uručenju odličja Republike Srpske koje je, osim Lisice, dobilo još nekoliko ratnih zločinaca, poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Podsjetimo, čelnica RS-a Željka Cvijanović na svečanosti "Dana republike" odlikovala je više osoba, među njima posmrtno i bivšeg oficira JNA Slavka Lisicu, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik.

Medved i Krstičević osudili odlazak Del Vechija u Banja Luku

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved novinarima prije početka sjednice Vlade. "To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", dodao je ministar obrane Damir Krstičević.- Dragan Čović je predsjednik HDZ-a BiH i ta stranka ima svoju autonomnost u odlučivanju. Ni na koji način Vlada RH ni HDZ ne utječu na njegovu politiku - rekao je Kuščević novinarima nakon Vladine sjednice komentirajući nazočnost Čovića u Banjoj Luci na obilježavanju neustavno proglašenog dana Republike Srpske, izjavio je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!