Deseti dan potrage za Matejom Perišem: Njegov otac nade polaže u satelitske snimke

13:47 / 09.01.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nenad Periš

Nenad Periš

Foto: M.M./ATAImages/Dnevnik / PIXSELL/HRT

Deset je dana prošlo od nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu. Potraga za sada nije dala nikakve rezultate, ponovo se pretražuju sve lokacije na rijeci i kopnu. Matejev otac, Nenad, otkrio nam je i da je sa srbijanskom policijom razgovarao o mogućnosti da se zatraži pomoć drugih zemalja koje na raspolaganju imaju satelitske snimke lokacija na kojima je njegov sin posljednji put viđen.- Ja sam razgovarao s njima prije nekoliko dana, ja sam otac koji traži sina, i u tom razgovoru ja sam kao netko tko razmišlja o tome 24 sata dnevno, pitao ima li mogućnosti da se koriste neke tehničke mogućnosti koje u ovoj regiji, u Srbiji i okruženju, možda nisu dostupne. Satelitske snimke, bilo što drugo od zemalja koje to posjeduju. Ja sam razgovarao s njima i pitao je li to moguće pa ako je, to treba napraviti, da se eventualno zamoli i da se vidi jer on je imao mobitel kod sebe, taj mobitel je bio isključen, Je li moguće odrediti lokaciju gdje je, je li moguće vidjeti kretanje čovjeka?  Ne znam pričam sad nešto što nije moj posao, rekao je Nenad Periš, Matejev otac.

S najnovijim podacima o istrazi javila se Marina Gantar iz Beograda.

- Dosta je nejasnoća, policija očito nije dala u javnost sve snimke nadzorih kamera, a Beograd je doista premrežen kamerama. U svakodnevnoj komunikaciji s Matejevim ocem je Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, rekla je Gantar.

Jurić je za središnji Dnevnik HTV-a rekao kako su ključne tri stvari - prva je snimka koja se pojavila odmah nakon Matejeva nestanka gdje se pojavljuje određena osoba u Savi.

- To je za nas važno pitanje, je li Matej u Savi i ako jest zašto ronioci nisu odmah idući dan krenuli u potragu. Ako to nije Matej, tko je onda plasirao tu snimku i kada je snimka nastala, rekao je Jurić.

Druga nepoznanica vezana je uz Matejev mobitel.

- Nitko ga nije spominjao proteklih dana, a svi koji su u ovoj tematici znaju da kad se mobitel ugasi da se može locirati zadnja lokacija. Mislim da bi ona, a možda i eventualna prepiska na mobitelu mogla puno toga pokazati, rekao je.

Treća stvar, rekao je Jurić, su nadzorne kamere.

- U javnost je izašao samo dio Matejeva kretanja. Pitanje je zašto taj drugi dio njegovog kretanja nije iznešen u javnost? Ako se dio prikazao i nije remetio istragu, onda ne postoji razlog da se ne prikaže i taj drugi dio njegova kretanja, rekao je.

Upitan o snimci nepoznate osobe u Savi, Jurić je podsjetio kako je Nenad Periš rekao da to nije njegov sin. Jurić  je istaknuo kako se postavlja pitanje tko je objavio snimku?

- To je velika enigma. Tko je čovjek u Savi i zašto je tada puštena snimka? Naprosto je nevjerojatno da netko u 2 sata mobitelom samo snima Savu, ako je snimao, mogao je i vidjeti tko ulazi u Savu, rekao je Jurić.

Snimke iz kluba Gotika nisu izašle u javnost. 

- Mislim da one neće reći puno toga, ne pokazuju ništa više od onog što znamo, da je u klubu bilo mladih ljudi, da su se zabavljali i da nije bilo incidenta. Mislim da one nažalost neće pokazati ništa novo, rekao je.

- Sam nestanak bilo koje osobe nije kazneno djelo samo po sebi. Po članku 59 o Zakona o policiji istraga tužiteljstva se uključuje kada se osnovano sumnja da postoji određeno kazneno djelo. Upravo zbog toga moguće je da policija ima određena saznanja koja ne dostavlja javnosti. Siguran sam da dobro rade svoj posao i da neće odustati od istrage. Mislim i da je uključenje tužitelja u istragu možda pokazatelj da znaju nešto više, zaključio je Jurić.

Iz Beograda se za Hrvatski radio javila Marina Gantar. Rekla je da su jučerašnja promjena i zahlađenje praćeno snijegom otežali su potragu.

- Neslužbeno se doznaje da se potraga nastavlja s nešto smanjenim intenzitetom, a fokus potrage proširen je nizvodno Dunavom prema Smederevu i Pančevu. Kao što je uobičajeno u ovakvim situacijama, alarmiran je sustav Interpola u svim državama kojima Dunav teče, nizvodno u odnosu na mjesto nestanka Mateja Periša. Policija je ribarima podijelila fotografije nestalog mladića, a stručnjaci kažu da ostaju otvorena pitanja nadzornih kamera kojima je Beograd premrežen jer očito nije sve došlo do javnosti. Među pitanjima na koja nema odgovor su i što se zbilo u klubu Gotik i zašto je Matej trčao. Cijelo je vrijeme u Beogradu otac mladića Nenad Periš, koji sa strepnjom i nadom iščekuje rezultate istrage, javila je Gantar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!