17:28 / 27.10.2019.

Autor: D.M./HRT

Prosvjed biciklista: Nemamo kuda voziti!

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Poručili su da Zagreb nema nijednu legalnu biciklističku stazu koja je suvislo povezana u prometnu mrežu, a slična je situacija i u većini drugih gradova.
Nekoliko stotina biciklista prosvjedovalo je na zagrebačkim ulicama. Traže bolju biciklističku infrastrukturu i tvrde da je Zagreb prometno orijentiran na automobile, a za zdraviji način prijevoza dovoljno ne mari.

Iz Sindikata biciklista, koji je organizirao prosvjed, poručili su da Zagreb nema nijednu legalnu biciklističku stazu koja je suvislo povezana u okolnu prometnu mrežu, a slična je situacija i u većini drugih hrvatskih gradova.

Prosvjedom se željelo poručiti kako su biciklisti prisiljeni snalaziti se u korištenju nelegalne infrastrukture. Bicikliste se kažnjava jer nemaju kuda voziti dok nitko ne kažnjava one koji su takvu infrastrukturu stvorili, poručili su.

Prosvjed je počeo u 15 sati ispred Muzeja Mimara, odakle je povorka s policijskom pratnjom krenula do Trga žrtava fašizma, preko Višeslavove, Držićeve, Vukovarske, Savske do Vintage Industrial Bara.

- Zagreb nema niti jednu legalnu biciklističku stazu. Niti jedna staza u gradu ne zadovoljava kriterije u smislu da je suvislo povezana u okolnu prometnu mrežu, da ima uređenu infrastrukturu s prijelazima, da su uklonjene barijere i slično, istaknuo je Vladimir Halgota, stručni suradnik sindikata.

Naveo je i primjer obnove rotora na kojem su, tvrdi, biciklistički i pješački promet potpuno zanemareni. Spominjući cikloturizam kazao je kako niti na Pelješkom mostu nije predviđen drugi promet osim motornog.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, u proljeće 2016., a od tada nije napravljena nijedna staza koja funkcionira po propisima, kazao je predsjednik Sindikata biciklista Tomislav Nakić-Alfirević. Podsjetio je da je Grad Zagreb pet godina tvrdio da bi uredio biciklistčke staze, no i kako ne postoje zakoni koji to omogućuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!