Odvjetnica: Odluka komisije je presedan, možemo biti zadovoljni radi svih žena

12.05.2022.

10:27

Autor: M.M./Hina/HRT

Mirela Čavajda i odvjetnica Vanja Jurić

Mirela Čavajda i odvjetnica Vanja Jurić

Foto: HRT / HTV

U nekoliko gradova u Hrvatskoj održan je prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je održan u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli, a organizirali su ga udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava. 

Odvjetnica: Ovo je presedan

Odvjetnica Vanja Jurić izjavila je da je odluka drugostupanjske komisije koja je Mireli Čavajdi dopustila prekid trudnoće presedan u Hrvatskoj jer sada potvrđeno da je prekid trudnoće u takvim situacijama zakonit pa mogu biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti.

Odvjetnica je Hini rekla da će se njezina klijentica danas javiti nekoj od bolnica koje je ministar zdravstva Vili Beroš jučer predložio i vidjeti koji su njihovi prijedlozi za dalje, a nakon toga će uz njezin savjet donijeti odluku sa svojom obitelji.

Što se tiče pravnog dijela, odvjetnica je odgovorila da im je sada prioritet da Čavajda i njezina obitelj prežive sve što slijedi te trenutno ne razmišljaju u kojem će smjeru ići pravna strategija.

- Odlučili smo da treba smiriti glavu i preživjeti sve što sad slijedi i da ćemo onda sjesti i vidjeti što je za nju i njezinu obitelj najbolje i najpametnije, kazala je odvjetnica.

- Ovo je sigurno presedan sada u Hrvatskoj na način da napokon crno na bijelo imamo ono što smo ranije znali, a to je da je takav prekid trudnoće u ovakvoj situaciji zakonit pa u tom smislu možemo biti zadovoljni radi svih žena u budućnosti, rekla je Jurić.

Upitana treba li postojeći zakon koji regulira prekid trudnoće mijenjati, rekla je da se zakoni uvijek mogu poboljšati, ali i ustvrdila da postojeći zakon pruža potpuno dostatnu pravnu osnovu za priznavanje svim ženama u ovakvim situacijama prava na prekid trudnoće.

Smatra da postoji opravdana bojazan da bi se mogla smanjiti zajamčena razina prava, ali s obzirom na uputu Ustavnog suda iz 2017. smatra da tako nešto ipak neće biti moguće.

Grbin: Trebala je ogromna hrabrost jedne žene da pokaže da sustav ne funkcionira

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je kako je bila potrebna ogromna hrabrost jedne žene da pokaže kako sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, a predsjedniku Vlade je poručio da zna što mu je činiti ako nije u stanju raditi svoj posao i preuzeti odgovornost.

Hrvatska je socijalna država i vrijeme je da se tako počne i ponašati, poručio je, naglasivši da nijedna žena u Hrvatskoj ne smije proći torturu kroz koju je prošla Mirela Čavajda da bi ostvarila nešto na što u Hrvatskoj ima pravo.

Ako Ustavni sud kaže da se nešto mora napraviti, onda koliko god se slagali s tim ili ne, to moramo provesti u praksi.

Žao mu je, kaže, što Vlada nije imala hrabrosti očitovati se o tom zakonu "kad već nema hrabrosti ili znanja predložiti svoj". Posebno mu je smiješno, ističe Grbin, kada Plenković kaže da ovo nije stvar o kojoj on odlučuje.

Dodao je i da je priziv savjesti stav pojedinca, no, institucije koje plaćaju građani ne mogu imati pravo staviti priziv savjesti na ono što je regulirano Ustavom i zakonima.

Zastupnice pozvale na prosvjed potpore Čavajdi

Zastupnice lijevo-liberalnog spektra pozvale su na današnji prosvjed.

- Krajnje je vrijeme da kažemo dosta i Crkvi i HDZ-u i Berošu i kojekakvim Zekanovićima koji se drznu svakodnevno odlučivati o pravima žene i ljudskim pravima bilo kojeg pojedinca da odlučuju o vlastitom tijelu. Danas svi imamo priliku glasno viknuti za ljudska prava i prava žena, jer ako mi ostanemo po strani, naše kćeri, unuke, majke, sestre, poznanice, prijateljice sutra će se morati opravdavati licemjerima i šovinistima za neku svoju odluku, rekla je Mirela Ahmetović (SDP) na konferenciji za novinare u Saboru.

Ovaj prosvjed, ocijenila je, temelj je izmjene zakona, jer izmjena zakona koja će omogućiti ženi da raspolaže svojim tijelom je neizbježna i sigurno će se dogoditi. Pokažimo da smo oko ovog pitanja potpuno nepodijeljene, apelirala je Ahmetović.

Da u društvu nema podjele oko prava žene na prijevremeni prekid trudnoće, unatoč osmišljenoj konzervativnoj politici, smatra i Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) koja poručuje kako je važno da kažemo 'dosta' tiraniji. Sve ankete pokazuju da 70 posto građana smatra da žene imaju pravo odlučivati o svom tijelu i tu smo svi na istoj strani, bez podjela, dodala je.

- U Hrvatskoj se ne poštuju ljudska, ženska i reproduktivna prava, što se dogodilo uslijed konzervativne revolucije koja traje već nekoliko desetljeća. Nije se slučajno dogodilo da su na čela najvažnijih zdravstvenih ustanova došle najkonzervativnije osobe pa se pravo na prekid trudnoće svakodnevno osporava, kazala je Kekin.

Danas smo ovdje da kažemo pobačaj, nazad u Ustav. Jer da je pobačaj u Ustavu, teško da bi se moglo tumačiti kako se hoće. Važno je priznati da je za retradicionalizaciju društva izrazito odgovorna i Crkva, istaknula je Katarina Peović (Radnička fronta).

Dosta je toga da naši građani, pa i žene, po ostvarivanje svojih prava odlaze u druge države. Takva Hrvatska ne može opstati, upozorila je Dalija Orešković (Centar).

"Nećemo stati dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za žensko zdravlje"

Na Markovu trgu, ispred zgrade Sabora, jutros su organizatori prosvjeda održali izvanrednu konferenciju za novinare.

- Znamo kakva je zdravstvena skrb u Hrvatskoj. Dosta nam je ovog zdravstvenog sustava koji ne želi, a nekad i ne može, pružiti zdravstvenu skrb svim građanima i građankama Hrvatske, poručili su organizatori.

Rekli su da će iskoristiti sve mehanizme i u hrvatskim i u međunarodnim institucijama kako bi ostvarili svoje zahtjeve. Dodali su kako će tražiti da se njihovi zahtjevi ispune u dogledno vrijeme.

Naglasili su i da ovaj put ne smiju stati dok svaka žena nema odgovarajuću skrb za žensko zdravlje. 

Blagojević: Priziv savjesti u Hrvatskoj je neadekvatno reguliran

Jučer poslijepodne je objavljeno da je trudnici Mireli Čavajdi odobren prekid trudnoće, ali ostalo je nejasno gdje će se taj zahvat obaviti. Profesorica s Katedre ustavnog i europskog prava osječkog Pravnog fakulteta Anita Blagojević naglasila je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako u Hrvatskoj postoji velik problem u praksi glede priziva savjesti.

On je jednim dijelom svakako rezultat neodgovarajućeg pravnoga okvira.

- Već duže vrijeme mi se već borimo da je taj priziv savjesti neadekvatno reguliran, podreguliran. Drugo, pogrešno se primjenjuje. Imamo problem i u zakonskom okviru i pogrešnoj primjeni priziva savjesti jer nije normalna situacija da netko poslije dvadeset ili trideset godina svoje prakse uloži priziv savjesti, a ne u samom trenutku zaposlenja, poručila je Blagojević.

Marina Škrabalo iz Zaklade Solidarna kazala je kako slučaj Mirele Čavajde ne može dobiti svoj epilog jer ta je situacija samo početak otpora građanske Hrvatske, koja vjeruje da sve žene imaju ustavna prava.

Obuljen Koržinek o slučaju Čavajda: Najveća tragedija; Nije dobro stigmatizirati sve liječnike

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je kako na slučaj Mirele Čavajde, kojoj unatoč malformaciji nerođenog djeteta u bolnici ne kane medicinski prekinuti trudnoću, gleda kao na vjerojatno najveću tragediju, ali i prozvala oporbu za politizaciju ove tragedije.

Ministrica je u novinarima Saboru izjavila kako ju je potreslo objavljeno pismo Čavajde o svom nerođenom djetetu, "jer je to vjerojatno najveća tragedija koju čovjek može proći". Naglasila je da s njom duboko suosjeća jer je, rekla je, i osobno prošla postupke potpomognute oplodnje te joj je poznato zna kroz što sve prolaze žene bez obzira je li njihova borba prošla sretno ili ne.

Istaknula je kako nikad u posjetima bolnicama nije osjetila toliko suosjećanja kao na odjelima gdje su rodilje, "tako da mi jako teško da se danas takvu tragediju osobe s kojom svi suosjećamo koristi za ovako ružnu politizaciju i ovako ružno podizanje teme na način kako to sada rade, vidjeli smo jutros, oporbeni zastupnici", izjavila je među ostalim ministrica Obuljen Koržinek. 

KBC Zagreb: Čavajdu smo informirali o načinu prekida trudnoće koji možemo izvršiti

Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb izvijestio je da su trudnicu Mirelu Čavajdu, kojoj je drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće, danas informirali o načinu prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Petrovoj bolnici, no ona je to odbila.

Od liječnika, i to specijaliste ginekologije i opstetricije i specijaliste pedijatra s užom specijalizacijom iz neonatologije, Čavajda je dobila informacije vezane uz način prekida trudnoće koji je moguće učiniti u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb (indukcija prijevremenog porođaja) što je gospođa Čavajda u ovom trenutku odbila, ističu iz KBC-a Zagreb.

Čavajdi je drugostupanjska komisija u srijedu odobrila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija, a njezina odvjetnica Vanja Jurišić danas je izjavila kako će se Čavajda za prekid trudnoće ipak obratiti klinici u Sloveniji.

Pritom je istaknula da bolnica u Petrovoj nije u mogućnosti pružiti zdravstvenu skrb sukladno odluci drugostupanjske komisije i odredbama zakona koji regulira prekid trudnoće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!